Κυριακή 26.05.2024
More

  Moderna: Το εμβόλιο κατά του ιού RSV είναι αποτελεσματικό κατά 84%

  Το πειραματικό εμβόλιο mRNA-1345 της Moderna κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) είναι αποτελεσματικό κατά 84%, προλαμβάνοντας τουλάχιστον δύο συμπτώματα, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

  Η Moderna δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής Φάσης 3, αλλά σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία δοκιμάζει το ίδιο εμβόλιο και σε παιδιά στο πλαίσιο μιας δοκιμής Φάσης 1.

  Ο RSV είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ποικιλία αναπνευστικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την πρόληψη του RSV, αν και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στη μέση δοκιμών εμβολίων που προορίζονται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

  Όπως και τα εμβόλια COVID-19 της Moderna, το εμβόλιο κατά του RSV περιέχει αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ένα γενετικό μόριο που δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να κατασκευάσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Σε αυτή την περίπτωση, το mRNA περιέχει τις οδηγίες για την παραγωγή μιας γλυκοπρωτεΐνης F, την οποία χρησιμοποιεί ο RSV για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

  Στην εν εξελίξει δοκιμή της Moderna συμμετέχουν περίπου 37.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω από 22 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, το εμβόλιο ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα που αφορούσε δύο ή περισσότερα συμπτώματα και 82,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με τρία ή περισσότερα συμπτώματα.

  Στη δοκιμή δεν προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια- οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

  «Τα σημερινά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού που οφείλεται στον RSV σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

   

   

  ΠΗΓΗ: Live Science

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ