Πέμπτη 30.03.2023
More

  Οι εγκέφαλοι των σκυλιών είναι «προγραμματισμένοι» να αγνοούν τα πρόσωπα μας

  Τα σκυλιά δεν είναι «προγραμματισμένα» για να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πρόσωπα των ανθρώπων και δεν υπάρχει καμία λειτουργία στον εγκέφαλο τους για τη διάκριση μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρος ενός ανθρώπινου κεφαλιού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

  Όπως αναφέρει το CNN, ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 20 σκυλιών, δείχνοντας τους το μπρος και το πίσω μέρος διαφόρων κεφαλιών, κάτι το οποίο πραγματοποίησαν και σε ανθρώπους, συγκρίνοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα των δύο ομάδων. Μέσα από αυτή τη σύγκριση, η επιστημονική ομάδα του ουγγρικού Πανεπιστημίου Eötvös Loránd κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η οπτική επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο» βρίσκεται στο επίκεντρο της εγκεφαλικής λειτουργίας των ανθρώπων, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τους τετράποδους φίλους μας.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συγκριτική έρευνα στους εγκεφάλους των σκύλων και των ανθρώπων, οι άνθρωποι διαθέτουν μεγάλα νευρικά συστήματα στους εγκεφάλους τους, τα  οποία αφιερωμένα στην αναγνώριση των προσώπων από τα «μη-πρόσωπα», με τα σκυλιά από την άλλη πλευρά να μην διαθέτουν καμία εγκεφαλική λειτουργία προγραμματισμένη για αυτό τον σκοπό.

  Όπως είναι γνωστό, τα σκυλιά αντλούν περισσότερες πληροφορίες από τη μυρωδιά  ή από την παρατήρηση μεγαλύτερων σημείων του ανθρώπινου σώματος, όπως τα άκρα, δηλώνει στο CNN ο Ατίλα Άντικς, ένας από τους συγγράφοντες της έρευνας, τονίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν είναι πιο σημαντικά από άλλα χαρακτηριστικά του σώματος, καθώς και από ακουστικά ή χημικά σήματα.

  Μολαταύτα, όπως δηλώνει ο Άντικς, το εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ όλα αυτά οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου δεν αγνοούν τα ανθρώπινα πρόσωπα, ακόμη κι αν το μυαλό τους δεν είναι προγραμματισμένο για να τους δίνει ιδιαίτερη σημασία.

  «Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό, ότι παρότι δεν διαθέτουν έναν συγκεκριμένο νευρικό μηχανισμό για να επεξεργάζονται τα πρόσωπα, τα σκυλιά παρ’ όλα  αυτά διαπρέπουν στην οπτική επαφή, ακολουθούν το βλέμμα, διαβάζουν τα αισθήματα μας μέσω των εκφράσεων μας και μπορούν να αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του», προσθέτει ο Άντικς.

  «Ζώντας ως κατοικίδια, τα σκυλιά προσαρμόστηκαν στο κοινωνικό περιβάλλον των ανθρώπων και έμαθαν γρήγορα ότι το διάβασμα των χαρακτηριστικών του προσώπου έχει νόημα», συμπληρώνει ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ