Δευτέρα 24.06.2024
More

  Παπούα Νέα Γουινέα: 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί από κατολίσθηση

  Το εθνικό κέντρο καταστροφών της Παπούα Νέας Γουινέας ανακοίνωσε ότι η κατολίσθηση της Παρασκευής σε απομακρυσμένο χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας έθαψε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

  «Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια, κήπους με τρόφιμα, καθώς και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας», όπως ανέφερε αξιωματούχος του εθνικού κέντρου καταστροφών σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Εθνη.

  Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες

  Σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε μάχη με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες, τόνισε νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

  «Εχουν περάσει τρεις ημέρες και πλέον αφότου έγινε η καταστροφή. Εχουμε αποδυθεί σε μάχη με τον χρόνο, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να βρούμε κόσμο» ζωντανό, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερχάν Ακτοπράκ, αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα μετανάστευσης στην αποστολή του ΟΗΕ στην Πορτ Μόρεσμπι, την πρωτεύουσα της χώρας του νότιου Ειρηνικού.

  Χωριό στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ενγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, σβήστηκε σχεδόν ολόκληρο από τον χάρτη όταν τμήμα του όρους Μουνγκάλο κατέρρευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, περί τις 03:00 (τοπική ώρα· περί τις 20:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θάβοντας δεκάδες σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμούνταν.

  Τα σωστικά συνεργία εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, κυρίως «εξαιτίας των πτώσεων βράχων», τόνισε ο Ακτοπράκ.

  Κάτοικοι περίπου 250 σπιτιών σε μικρή απόσταση από τον τόπο της καταστροφής αποφασίστηκε προληπτικά να απομακρυνθούν εσπευσμένα, πρόσθεσε.

  Αρχικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έλεγαν πως φοβούνταν ότι χάθηκαν 100 ως 300 ζωές. Ο απολογισμός πέρασε κατόπιν στους περίπου 670 νεκρούς, όταν τα σωστικά συνεργεία αντιλήφθηκαν πως το χωριό που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση είχε πολλούς περισσότερους κατοίκους από ό,τι νόμιζαν, εξήγησε ο κ. Ακτοπράκ. Και σήμερα, οι αρχές ανέφεραν ότι φοβούνται πως θάφτηκαν περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι.

  Ως αυτό το στάδιο, οι αρχές έχουν ανασύρει τέσσερις σορούς από τα συντρίμμια.

  «Καταφύγιο» εκτοπισμένων

  Η οργάνωση αρωγής CARE Australia είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή αλλά ο αριθμός των πληγέντων είναι πιθανόν μεγαλύτερος καθώς το σημείο «αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων» σε κοντινές περιοχές.

  Οργανώσεις αρωγής έχουν δηλώσει ότι και άλλα σπίτια μπορεί να κινδυνεύσουν καθώς το έδαφος παραμένει ασταθές.

  Βίαια επεισόδια μεταξύ φυλών

  Βαριά μηχανήματα αναμένονται σήμερα Δευτέρα στην πληγείσα περιοχή, αλλά η άφιξή τους καθυστέρησε εξαιτίας βίαιων επεισοδίων μεταξύ φυλών, που ξέσπασαν στον μοναδικό δρόμο μέσω του οποίου μπορούν να φθάσουν εκεί, σύμφωνα με τον Ακτοπράκ.

  Δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, ο Τζέικομπ Σοουάι, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο κόσμος είναι συντετριμμένος. «Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε, επειδή τα μητρώα θάφτηκαν και αυτά», πρόσθεσε.

  Κάτοικοι γειτονικών χωρών βοηθούν να ανασυρθούν πτώματα, ανέφερε ο Νίξον Πακέα, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην κοντινή Πορτζέρα.

  Αρκετοί χρησιμοποιούν τσάπες και αγροτικά εργαλεία.

  «Εξαιτίας του πόσο σκληροί είναι οι βράχοι (…) είναι αρκετά περίπλοκο. Χρειάζονται εκσκαφείς για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

  Μεταλλευτική εταιρεία της περιοχής, η New Porgera Limited, συμφώνησε να διαθέσει εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα για βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία και για να ανοίξουν δρόμοι.

  Συνολικά, πάνω από 1.000 άνθρωποι στην περιοχή χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας της καταστροφής, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

  Με πληροφορίες από AFP, Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ