Σάββατο 27.04.2024
More

    POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα –150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση

    Ποιοι γλιτώνουν

    «Παρατάσεις τέλος» για POS και ταμειακές, λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και προειδοποιούν ότι από 1ης Απριλίου έρχονται έλεγχοι και οι πρώτες «καμπάνες» για επιχειρήσεις που δεν θα έχουν ανταποκριθεί.

    Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη το 95% των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση των συσκευών τους (960.000 από συνόλου 1.000.000 περίπου).

    Στόχος της αναβάθμισης όμως, είναι να μπορούν από 1ης Απριλίου να διασυνδεθούν POS με ταμειακές, ώστε να εκδίδεται απόδειξη αυτόματα με κάθε πληρωμή που γίνεται με κάρτα στην αγορά. Στο θέμα της διασύνδεσης η απόσταση είναι μεγαλύτερη. Και για αυτό, ελλοχεύει και μεγαλύτερος κίνδυνος προστίμων, που θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται σε λίγες μέρες.

    Στην πράξη, το μέτρο αφορά 300.000 επιχειρήσεις, όμως οι 50.000 είναι εποχικές και δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν από τώρα τη διασύνδεση. Αυτές έχουν περιθώριο προσαρμογής έως και μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία τους, δηλαδή το καλοκαίρι.

    Από τις υπόλοιπες 250.000, πάντως, ως τώρα έχουν σπεύσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες οι 100.000 περίπου. Απομένουν έτσι «στην ουρά» άλλες περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

    Τέλος η παράταση στα πρόστιμα

    Ο ρυθμός διασύνδεσης ως τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 3.000 την ημέρα, κατά μέσον όρο. Για τον σκοπό αυτόν εργάζονται περί τους 1.000 τεχνικούς. Είναι μαθηματικώς βέβαιον όμως ότι έτσι δεν προλαβαίνουν μέσα στις τρεις εβδομάδες (έως 1ης Απριλίου) να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση όλοι οι υπόχρεοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, στο οικονομικό επιτελείο καταλήγουν στην απόφαση να αρχίσουν να επιβάλλονται κανονικά τα προβλεπόμενα πρόστιμα (10.000 – 20.000 ευρώ) σε όσους εντοπίζονται από 1ης Απριλίου να μην έχουν διασυνδεθεί.

    Ωστόσο:

    1. Το πρόστιμο θα «σβήνει» ή θα αναστέλλεται με (ηλεκτρονική ενδεχομένως) αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ, για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ήδη τις απαιτούμενες ενέργειες από μέρους τους τον Μάρτιο και αναμένουν τεχνικό τον Απρίλιο για να κάνει τη διασύνδεση. Πρακτικά, το πρόστιμο θα επιβληθεί μέσα στον Απρίλιο, με στόχο να πληρωθεί τον Μάιο. Αλλά αν πριν πληρωθεί, ολοκληρωθεί η διασύνδεση, το πρόστιμο ακυρώνεται de facto.

    Στην περίπτωση αυτήν, η ευθύνη μεταφέρεται στις εταιρείες παροχής των συσκευών, εφόσον δεν μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση. Απειλούνται με βαριές κυρώσεις αφού, ακόμα και αν ο πάροχος επικαλεστεί πως δεν μπορεί να προλάβει τόσα ραντεβού με πελάτες του, στο ΥΠΕΘΟ λένε πως θα έπρεπε εγκαίρως …να προσλάβει περισσότερους τεχνικούς για το διάστημα αυτό, γνωρίζοντας πως ο κλάδος θα έχει «μαζεμένη» μια τεράστια πελατεία 300.000 επιχειρήσεων, έτοιμη να τους καταβάλει άμεσα 150 ευρώ και άνω η καθεμιά.

    2. Ακόμα και αν «σβήσει» το πρόστιμο για τον καταστηματάρχη πάντως, θα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν μέχρι 30 Απριλίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, με ευθύνη του καταστηματάρχη και όχι του παρόχου της συσκευής.

    Ο νόμος μάλιστα δίνει κίνητρο στους παρόχους των συσκευών (με την απειλή προστίμων) να «καταδίδουν» τον πελάτη τους (κατάστημα ή επαγγελματία) αν αποφεύγει αναίτια να προβεί στην αναβάθμιση, μόνο και μόνο για να φαίνεται πως έχει ξεκινήσει διαδικασίες που όμως …δεν ολοκληρώνονται υπ’ ευθύνη του.

    «Στα σκαριά» και μειώσεις χρεώσεων

    Στο άλλο «καυτό» μέτωπο των προμηθειών πάντως, φαίνεται πως οι τράπεζες έρχονται πιο κοντά σε μείωση χρεώσεων για συναλλαγές με κάρτες, την οποία τους ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν και ως εκκαθαριστές συναλλαγών, δείχνουν έτοιμα να μειώσουν άμεσα τα ποσοστά προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας, έως 10 και 15 ευρώ ενδεχομένως.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ίσως λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που πωλούν με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους. Και ιδίως οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, αλλά και πρατηρίων βενζίνης, που πωλούν τσιγάρα ή καύσιμα όπου το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της συναλλαγής είναι οι φόροι και απειροελάχιστο το περιθώριο κέρδους για αυτούς.

    Ωστόσο, δεν αρκεί να μειώσουν τις χρεώσεις τους οι τράπεζες για να αμβλυνθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων από πληρωμές με POS. Για αυτό το ΥΠΕΘΟ πιέζει ταυτόχρονα και αναμένει απάντηση τόσο από τα ιδρύματα πληρωμών (Visa, Mastercard), όσο και από τις εταιρίες – παρόχους των POS που και αυτοί συνεισπράττουν χρεώσεις, οι οποίες αθροιστικά διαμορφώνουν το τελικό κόστος προμηθειών για τις επιχειρήσεις, από 0,4% έως και…3% (!) επί κάθε συναλλαγής!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ