Δευτέρα 22.04.2024
More

  Αμαζόνιος: Σε χαμηλό 121 ετών η στάθμη του νερού

  Παραπόταμοι του Αμαζονίου έχουν σχεδόν στεγνώσει και πολλά απομονωμένα χωριά είναι πρακτικά αποκλεισμένα.

  Πολλοί παραπόταμοι του Αμαζονίου έχουν σχεδόν στεγνώσει και η στάθμη του νερού σε ένα κομβικό λιμάνι του Μανάους έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ λόγω σφοδρής ξηρασίας που αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

  Βάρκες ξέμειναν στη στεριά και η τροφοδοσία απομακρυσμένων χωριών με νερό και τρόφιμα έχει σταματήσει, ενώ ο θάνατος τουλάχιστον 100 απειλούμενων ποταμίσιων δελφινιών πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού.

  Η ξηρασία πλήττει και την οικονομία, καθώς εμποδίζει τη μεταφορά της σοδειάς από την ενδοχώρα στις ακτές του Ατλαντικού.

  Στο λιμάνι του Μανάους, της πολυπληθέστερη πόλη του Αμαζονίου, η οποία βρίσκεται εκεί που ο ποταμός Ρίο Νέγκρο συναντά τον Αμαζόνιο, η στάθμη του νερού έπεσε τη Δευτέρα στα 15,39 μέτρα, αναφέρει το Reuters. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν επίσημα οι μετρήσεις το 1902.

  Η ξηρασία επηρεάζει τις ζωές 400.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας στην πολιτεία Αμαζόνας όπου βρίσκεται το Μανάους.

  Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο κέντρο προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, Cemaden, σε ορισμένες περιοχές του Αμαζονίου η βροχόπτωση το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος ήταν η μικρότερη από το 1980.

  Το υπουργείο Επιστήμης της Βραζιλίας αποδίδει την ξηρασία στο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει μεν τις βροχοπτώσεις στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, φέρνει όμως ξηρότερες συνθήκες στην κεντρική και ανατολική Βραζιλία.

  Η ανομβρία έχει επίσης μεγεθύνει τις πυρκαγιές που ανάβονται στο δάσος για την αποψίλωση εκτάσεων, με το Μανάους να πνίγεται αυτές τις ημέρες στον καπνό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ