Παρασκευή 31.03.2023
More

  Χημικά αντηλιακών συσσωρεύονται στη θαλάσσια χλωρίδα της Μεσογείου, δείχνει νέα έρευνα

  Λιμενικές δραστηριότητες, υγρά απόβλητα και τουρισμός απειλούν τη Μεσόγειο

  Χημικά που περιέχονται σε αντηλιακές λοσιόν συσσωρεύονται στη θαλάσσια χλωρίδα της Μεσογείου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

  Επιστήμονες εντόπισαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους βλαστούς της  Posidonia oceanica, είδους μεσογειακής χλωρίδας που ενδημεί στις ακτές της Μαγιόρκας.

  Οι ερευνητές εκτιμούν πως η μόλυνση είναι το αποτέλεσμα των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και της απόρριψης σκουπιδιών στον δημοφιλή αυτό τουριστικό προορισμό.

  «Ο θαλάσσιος αυτός θύλακας πλήττεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, τα υγρά απόβλητα και τον τουρισμό» σημειώνει η δρ. Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin.

  «Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρές συγκεντρώσεις από χημικών που απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα» εξηγεί η ίδια.

  Στα δείγματα βρέθηκαν διάφορες συγκεντρώσεις υλικών ηλιοπροστασίας, όπως οξυβενζόνη, avobenzone 4-methyl, παραϋδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας κ.ο.κ.

  Παρότι οι πλήρεις επιπτώσεις των χημικών αυτών στη θαλάσσια χλωρίδα παραμένουν άγνωστες, οι ερευνητές ανησυχούν για ενδεχόμενες επιβλαβείς συνέπειες.

  «Αν διαπιστώσουμε πως τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων φυτών, θα έχουμε πρόβλημα καθώς αυτή η χλωρίδα παίζει σημαντικό οικολογικό ρόλο για τις ακτές της Μεσογείου» προσθέτει η καθηγήτρια Νόνα Αγκαγουίν.

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ