Παρασκευή 19.04.2024
More

    «Υγρότοποι και νερό»

    Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του Φεβρουαρίου

    Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Φίλιππας Φίλιος, κάλεσε τους πολίτες να σέβονται το περιβάλλον και να μην εναποθέτουν σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα στις όχθες της λίμνης.

    Επανέλαβε την ανάγκη νέων έργων που θα προστατέψουν την λίμνη Παμβώτιδα ενώ τόνισε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την προστασία όλου του οικοσυστήματος γύρω από τη λίμνη.

    «Δεν βλέπουν τηλεόραση τα ψάρια…»

    Με ένα καυστικό σχόλιο κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σέβονται το περιβάλλον «…δεν βλέπουν τηλεόραση τα ψάρια της λίμνης…προτιμούν μάλλον το διαδίκτυο» είπε ο κ. Φίλιος που πολλές φορές έχει αναφερθεί σε καταγγελίες που έχουν γίνει για ρύπανση σε περιοχές γύρω από τη λίμνη.

    Η κα. Κατερίνα Χιωτέλη μίλησε για την παγκόσμια ημέρα καλώντας όλους σε εγρήγορση ώστε το περιβάλλον και ιδιαίτερα η λίμνη Παμβώτιδα να προστατευτεί.

    Σαν σήμερα, υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η πρώτη διεθνής Σύμβαση που αφορά την προστασία των υγροτόπων ως ενδιαιτήματα άγριων πουλιών, γνωστή ως Σύμβαση Ραμσάρ. «Η χώρα μας υπέγραψε τη σύμβαση το 1974. Κάθε χώρα που υπογράφει τη σύμβαση ορίζει (βάσει κριτηρίων) κάποιους υγροτόπους της ως υγροτόπους διεθνούς σημασίας, δεσμεύεται όμως στην προστασία όλων των υγροτόπων της. Η Σύμβαση δηλαδή αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι υγρότοποι, δηλαδή οι λίμνες, τα ποτάμια, τα έλη, οι λιμνοθάλασσες, οι αλυκές και οι πηγές, έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια και επηρέασαν τόσο την εξέλιξη των περιοχών γύρω από αυτούς όσο και τις πολυποίκιλες δραστηριότητες των κατοίκων. Έτσι συνέβη και στην περιοχή μας. Οι αξίες τους, δηλαδή τα οφέλη και οι υπηρεσίες που παρέχουν στο άνθρωπο, είναι πολύτιμες, καθώς συγκεντρώνουν πλούσια βιοποικιλότητα που στηρίζει τις τροφικές αλυσίδες, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης του νερού (λειτουργούν ως φίλτρα), προστατεύουν από τις πλημμύρες και γενικότερα από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθιστούν το κλίμα ηπιότερο, υποστηρίζουν την αλιεία, τη γεωργία την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Προσφέρονται ακόμη για επιστημονική έρευνα, οικοτουριστικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική εκπαίδευση, αναψυχή.

    Το θέμα για το 2021 είναι “Υγρότοποι και νερό”. Οι υγρότοποι είναι κύρια πηγή γλυκού νερού. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη κρίση του γλυκού νερού, που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ότι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα, από το οποίο εξαρτώνται το νερό και η ζωή γενικότερα. Η εκστρατεία του 2021 υπογραμμίζει τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το νερό και οι υγρότοποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και έχουν ζωτική σημασία για τη ζωή, την ευημερία και την υγεία του πλανήτη μας» τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Χιωτέλη.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ