Παρασκευή 27.01.2023
More

  ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Ο διάλογος στη μάχη κατά του bullying

  «Η ενίσχυση του δημοκρατικού σχολείου της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συμμετοχής, αλλά και της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του bullying», τόνισε στη Βουλή η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

  «Αν και πρόσφατα καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 2014 υπάρχουν επίσημες καταγραφές περιστατικών παρενόχλησης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό να συμβάλλουν στην μεγέθυνση του προβλήματος».

  Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «το 2016 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την ποινική αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια μερική λύση και για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας μερίμνησε για την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, θεσμοθέτησε το Σύμβουλο Καθηγητή στα ΕΠΑΛ, οργάνωσε σχετικές επιμορφώσεις και εισήγαγε τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών γύρω από ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, έμφυλων ταυτοτήτων και πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων».

  Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ερώτημα προς την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη συνέχιση ή μη του επιτυχημένου αυτού προγράμματος, καθώς μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την κατάργηση ή τη διαφοροποίηση των συγκεκριμένων θεματικών.

  Ειδική αναφορά έκανε στην εκπαίδευση προσφύγων και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες αποθαρρύνουν την ένταξη των συγκεκριμένων μαθητών και ενισχύουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. «Το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν ενταχθεί 13.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών εντός των δημόσιων σχολείων.

  Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι ασαφής παρά το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, UNICEF, ΔΟΜ) ζητούν τα επίσημα στοιχεία».
  Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πρόσφατη απομάκρυνση των 8 προσφυγόπουλων από το νηπιαγωγείο στα Βρασνά είναι λαθεμένη, βαραίνει την κυβέρνηση και δε βοηθά στην απαραίτητη διαδικασία της συμπερίληψης.

  Κλείνοντας, επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές λύσεις, αλλά με αλλαγή του σχολικού κλίματος, διάλογο και συνεννόηση, αποδοχή και συμπερίληψη, ενώ παρουσίασε το θετικό παράδειγμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, όπου τα επίπεδα σχολικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς οι μαθητές καλούνται να συνεργαστούν και να συντονιστούν, παραμερίζοντας τις όποιες συγκρουσιακές συμπεριφορές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ