Πέμπτη 22.04.2021
More

  Ο Τσίπρας εξαγγέλλει σχέδιο «αντιΠισσαρίδη», νέο ΕΣΥ με 15 χιλιάδες προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς

  Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

  Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική» την κυβέρνηση κατηγορώντας την, παράλληλα, ότι είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη».

  Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε σχέδιο «αντιΠισσαρίδη» ενώ έκανε αναφορά σε νέο ΕΣΥ με 15 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις και γενναίες αυξήσεις μισθών αλλά και 7% του ΑΕΠ για την Υγεία.

  «Προσωπικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης για όσα συμβαίνουν»

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στις επισκέψεις του σε μια σειρά από δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζοντας συγκλονιστικές τις μαρτυρίες που του μετέφεραν οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» χαρακτηρίζοντάς τους, μάλιστα, ήρωες και υπογραμμίζοντας ότι δίνουν μια άνιση μάχη καθώς «οι στρατηγοί απουσιάζουν γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους».

  Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία μετά το πρώτο κύμα να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να οργανώσει την άμυνά της, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος. «Και τι από όλα αυτά έκανε ο κος Μητσοτάκης; Τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη. Υποτίμησε τους κινδύνους; Έπεσε έξω, όπως του καταλόγισε ο υπουργός του Γεωργιάδης; Ή μήπως απλά έμεινε ο ίδιος; Αυτός που ήταν από πριν. Οσος ήταν από πριν.

  Διότι αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε – είναι η αλήθεια – από πριν ο κος Μητσοτάκης. Απλά δε ήταν αρκετή ούτε η πανδημία για να τις αλλάξει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας προσωπικά και αποκλειστικά υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό για την καταστροφή, όπως είπε.

  Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για Δώρο Χριστουγέννων και Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης

  O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός άμεσου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υγεία με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού και ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία. Παράλληλα, πρότεινε την άμεση συνταγογράφηση των τεστ «γιατί δε γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας, ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα όταν είχαν αρχικά συμπτώματα». Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την Τετάρτη στη Βουλή δύο τροπολογίες για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

  Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι «όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός» και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες «για το αύριο του τόπου».

  «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και φυσικά να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο. Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το Πολιτισμό και τους ανθρώπους του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Σχέδιο αντι-Πισσαρίδη και νέο ΕΣΥ

  Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο αντι-Πισσαρίδη. «Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

  Σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου σχεδίου θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να φτάσουν άμεσα το 7%. «Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ