Δευτέρα 03.10.2022
More

  Πρώτο σχέδιο για την επόμενη ημέρα

  Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα για τους πληγέντες και την αποκατάσταση των εκτάσεων που χτύπησε η φωτιά, παρουσιάζει η κυβέρνηση

  Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα εμπλουτιστούν, θα ενισχυθούν και θα γίνουν ταχύτερα στην εκταμίευσή τους.

  Χτες το μεσημέρι έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ενώ σήμερα, Τρίτη, στις 15:00, θα συνεδριάσει, για το ίδιο θέμα, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο.

  Όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων. «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

  «Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

  Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι εφικτό να γίνει προγραμματισμός εφόσον η καταστροφή είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα είναι ένα αποτέλεσμα των ζημιών που θα προκύψουν από τις καταγραφές.

  «Υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

  Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι πρώτα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης.

  Ως και 6.000 για πρώτες ανάγκες

  Ως και 6.000 για κάθε νοικοκυριό θα φτάσουν οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες των πυροπληκτων και για οικοσκευές, οι οποίες θα δοθούν μετά από υπέυθυνες δηλώσεις των πληττόμενων και μέσα από το σύστημα προκαταβολών.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που αναμεταδίδει η ertnews στο σχετικό ρεπορτάζ.

  Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

  – Αποζημιώσεις

  – Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων

  Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων

  – Επιχορήγηση επιχειρήσεων

  – Μέσα από το σύστημα προκαταβολών

  – Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

  Παράλληλα προβλέπεται:

  • Επιδότηση ενοικίου
  • Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

  Καταγραφή ζημιών

  Ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί, η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

  Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν αυτοψίες στους Δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).

  Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων.

  Με ανάρτησή του στο facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος αναφέρει ότι οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ