Σάββατο 27.04.2024
More

    Ο θερμότερος Φεβρουάριος των τελευταίων 15 ετών

    Ο θερμότερος Φεβρουάριος των τελευταίων 15 ετών στη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο φετινός, με τις μέσες ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

    Η σχετική ανακοίνωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών βασίζεται στις μετρήσεις του δικτύου των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι και σήμερα και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και του πόσο έχει επηρεαστεί το κλίμα και η θερμοκρασία στην Ελλάδα. Ωστόσο το ακόμη πιο σημαντικό και ενδιαφέρον, είναι το ότι συνολικά ο φετινός χειμώνας από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα!

    Όπως επισήμανε μιλώντας στο ITV, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κων. Λαγουβάρδος τα αποτελέσματα αυτών των θετικών αποκλίσεων δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μία ακόμη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που ήδη εμφανίζονται στη χώρα μας.

    «Επίσης όμως οι έξι πιο ζεστοί χειμώνες των τελευταίων 60 ετών στη χώρα μας, καταγράφονται την τελευταία 10ετία. Όλα αυτά οδηγούν σε εντονότερα και συχνότερα φαινόμενα εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, όπως είχαμε τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία ή το καλοκαίρι με τις συνεχόμενες ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Το ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι οι επιπτώσεις στη φυτική παραγωγή, γιατί αυτό θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα και την πρωτογενή παραγωγή και την ελληνική οικονομία, αφού θα έχουμε διαφορές ως προς την επάρκεια των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

    Η εικόνα στην Ήπειρο

    Ο φετινός Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας, με την Ήπειρο να καταγράφει θετική απόκλιση της τάξης των 2,2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό σε περιοχές όπως η Ήπειρος και άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, δεν είναι άλλο από το χαμηλό ποσοστό χιονοκάλυψης και συνολικά του ύψους του χιονιού γιατί αυτό συνδέεται άμεσα με την επάρκεια στους υδροφόρους ορίζοντες. «Στις βροχοπτώσεις δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές, όμως στη χιονοκάλυψη είναι που προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα γιατί μέσω του χιονιού έχουμε πιο αργή απορροή του χιονιού στους υδροφόρος ορίζοντες την άνοιξη και το καλοκαίρι», ανέφερε.

    Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

    Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο “ψυχρή περίοδος” στην Ανατολική Ελλάδα ήταν μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου, όμως και πάλι η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ