Σάββατο 27.04.2024
More

    Σχέδιο για αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων

    Για αγαστή συνεργασία του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κάνει λόγο ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου με αφορμή και την εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Κινδύνων» που συνδιοργάνωσαν οι δύο φορείς.

    Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Χριστόφορος Μπόκας και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος.

    Αρχικά στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίγκρος επισήμανε την ανοιχτή στήριξη και επικοινωνία που υπάρχει με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα από τον Συντονιστή της τον κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, «ο οποίος είναι πάντα στο πλευρό μας για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Βασικός τομέας της συνεργασίας των δύο φορέων τα τελευταία χρόνια κυρίως ήταν ο αντισεισμικός σχεδιασμός και τα σχέδια διαχείρισης των πιθανών καταστροφών που μπορεί να προκύψουν από κάποιο έντονο σεισμικό φαινόμενο.

    Ήδη σε αυτόν τον τομέα είχε γίνει ιδιαίτερη προεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, ώστε να εξεταστούν όλα τα σχολεία της πόλης τα οποία είναι κατασκευασμένα κυρίως με φέρουσες τοιχοποιίες ή και αυτά που ανεγέρθηκαν πριν την εφαρμογή των τελευταίων αντισεισμικών κανονισμών. Πλέον μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, δημιουργείται μητρώο μηχανικών οι οποίοι θα εξετάσουν με Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο περίπου 30.000 Δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια στην επόμενη διετία. Κάτι που αναμένεται να προλάβει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις για τους συμπολίτες μας».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίγκρος στα έντονα φαινόμενα που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τα οποία όπως είπε «έχουμε παρατηρήσει να προκαλούνται ιδιαίτερα μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι το παράδειγμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας, τις οποίες οφείλουμε πλέον να τις προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε σε πρώτο βαθμό να μη θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια να μειώσουμε το κόστος των καταστροφών, που μπορούν αυτές να επιφέρουν. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από δασικές πυρκαγιές και ο τρόπος που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα σαν αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, όπου ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος».

    Τα σχέδια

    Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ομιλητές της εκδήλωσης με τον Ανδρέα Αντωνάκο, προϊστάμενο του Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να αναφέρεται στη σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, καθώς και τη μεγάλη ευθύνη που πλέον αναλαμβάνουν οι Δήμοι για τη σύνταξη και την εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι περιλαμβάνουν τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πως γίνεται η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, με παραδείγματα από περιοχές των Ιωαννίνων, και με αναλυτικές οδηγίες για το ποιοι και πως αποφασίζουν να γίνει μια οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.

    Στη συνέχεια η Νάνσυ Μαυρογιώργου, Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών, ανέλυσε τον τρόπο εκκένωσης και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την εκκένωση ενός παραθαλάσσιου οικισμού λόγω δασικής πυρκαγιάς, προκειμένου οι πολίτες ή οι τουρίστες που βρίσκονται στον οικισμό να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

    Η Ελένη Βλάχου, εισηγήτρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε εκτενώς με τη σειρά της στο πώς κηρύσσονται περιοχές σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον εθελοντισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, Κώστα Κίτσιο και την αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Μελίνα Κόκορη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ