Τρίτη 07.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Αγώνας ανάμεσα σε πολλαπλά όρια

  Μπορεί να «θωρακιστεί» η χώρα από την είσοδο κρουσμάτων κορωνοϊού, τώρα που ανοίγουν τα σύνορα; Πολύ δύσκολο.

  Μπορεί να κάνει πολλούς ελέγχους, μπορεί να αναπτύξει πλέγμα δράσεων, αλλά δεν γίνεται να σηκώσει κανένα τείχος.

  Γιατί τα σύνορα είναι στην ουσία ένα πολύπλοκο δίκτυο επαφών με τις άλλες χώρες που ξεπερνάει και την απλή γεωγραφική ένδειξη ενός χερσαίου περάσματος.

  Για να έχουμε ένα δείκτη μεγέθους, προσδοκούμε φέτος να φτάσουμε στο 30% των τουριστών σε σχέση με πέρυσι να πούμε ότι κάτι κάναμε και δεν πήγε χαμένη η χρονιά. Μιλάμε δηλαδή για ένα νούμερο της τάξης των 10 εκατ. ανθρώπων τους επόμενους μήνες. Και οι μισοί να έρθουν από αυτούς πάλι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα.

  Μπορεί στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων να είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά και πάλι υπάρχουν όρια που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, όπως μία μαζική έξοδος Αλβανών μεταναστών τον Δεκαπενταύγουστο ή μία ακόμα πιο μαζική είσοδο τουριστών από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία που θα θέλουμε να καλοδεχτούμε στις παραλίες της Μακεδονίας.

  Ακόμα πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση με τις εσωτερικές μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών από ένα σημείο της χώρας στο άλλο, που τις θέλουμε κι αυτές για τονωθεί η οικονομίας. Κάποιος μπορεί να είναι αρνητικός σε ένα τεστ σε ένα σημείο της χώρας, αλλά θετικός δύο εβδομάδες μετά.

  Αντίθετα, βλέπουμε ότι παρά την ανησυχία στην Παραμυθιά, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα εργαστήρια κάνουν μεθοδική δουλειά και έχουν καταφέρει με τα συνεχή τεστ να οριοθετήσουν τη μετάδοση της νόσου.

  Τα πολλά τεστ και η οργανωμένη παρέμβαση του υγειονομικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας, είχαμε δει από την αρχή της πανδημίας ότι παράγουν έργο.

  Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη επιλέγουν σε αυτή τη φάση το άνοιγμα ως μία ρεαλιστική απάντηση στη ύφεση της οικονομίας και με την ελπίδα ότι τα μέτρα προφύλαξης θα διατηρήσουν τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού. Γιατί φάνηκε ότι είναι τα όρια της οικονομίας πια που ιεραρχούνται και αυτά ως σημαντικές παράμετροι των εξελίξεων μαζί προφανώς και με την προστασία της δημόσιας υγείας.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Μ. Ελισάφ: «Αυτονόητη η συζήτηση για τα LED στην Οικονομική»

  Απολύτως απαραίτητη και αυτονόητη χαρακτηρίζει ο Μ. Ελισάφ την συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

  Το Πρυτανικό Συμβούλιο για τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

  Στις 25 Ιουνίου δημοσιεύθηκε η ΥΑ 77275/Ζ1 (Β’ 2549) με τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.