Δευτέρα 25.05.2020
More

  Αποχρώσεις- Αμφισημίες με τα τοπικά δημοψηφίσματα

  Δεν είναι κακή ιδέα η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος που τέθηκε από μερίδα της δημοτικής αρχής. Το θέμα προέκυψε βέβαια μετά την καταψήφιση της πρότασης του Δήμου για το έργο του οδοφωτισμού, οπότε δεν είναι και σίγουρο ποια είναι συνολικά η άποψη των τριών παρατάξεων για τα δημοψηφίσματα. Ειδικά για τον οδοφωτισμό πάντως, θα είναι δύσκολο ακόμα και να τεθεί το ερώτημα. Θα ήταν πχ «Θέλετε οδοφωτισμό με ΣΔΙΤ, ΣΕΑ ή Δημοτικές Υπηρεσίες ή έναν συνδυασμό;». Αφενός δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν όλα αυτά αφετέρου θα ήταν δύσκολο να βρεις πού να βάλεις το ναι ή το όχι.

  Ποιο εύκολο θα ήταν ένα δημοψήφισμα για την καθαριότητα. Τέτοια δημοψηφίσματα για αγαθά όπως το νερό ή τη διαχείριση σημαντικών λειτουργιών της πόλης έχουν γίνει και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ καθαρό: «Να ιδιωτικοποιηθεί ή όχι η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου;». Παλιότερα είχε τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα και για το νερό της Θεσσαλονίκης στο οποίο επικράτησε η πλευρά που δεν ήθελε ιδιωτικοποίηση, αλλά εκείνο το δημοψήφισμα δεν άρεσε και πολύ στην τότε κυβέρνηση.

  Με άλλα λόγια, στα δημοψηφίσματα υπάρχουν δύο κρίσιμα θέματα: Το ένα είναι πώς τίθεται το ερώτημα ώστε να προκύπτει αβίαστα ένα «ναι» ή ένα «όχι» και το άλλο είναι ποια γενικότερη αίσθηση, ποια ιδέα διαμορφώνεται μέσα στο κοινωνικό σώμα για ένα ζήτημα που μοιάζει να το διχάζει.

  Γι΄ αυτό άλλωστε και δημοψηφίσματα γίνονται εκεί που υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές και αδυνατεί να λάβει αποφάσεις η εκτελεστική εξουσία φοβούμενη μην σπάσει την κοινωνική συνοχή αδικώντας κάποια πλευρά.

  Σε θέματα πόλης πάντως, τα τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν  να λειτουργήσουν σε επιμέρους θέματα, με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκές πλαίσιο για διάλογο και γνωρίζουν όλοι όλα τα δεδομένα. Με την εμπειρία πάντως ότι δεν έγιναν δημοψηφίσματα για το αν θέλαμε την κατεδάφιση του Ξενία ή την αξιοποίησή του ή για το τι θα θέλαμε να γίνει στην πλατεία, δύσκολα πιστεύει κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο τώρα για ένα έργο οδοφωτισμού ή για το αν φτάνει το προσωπικό για την καθαριότητα στις δημοτικές ενότητες. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον και η τοπική κοινωνία να θέσει τα δικά της ερωτήματα για τυχόν δημοψηφίσματα. Θα άντεχε ο Δήμος να προωθήσει τα ερωτήματα των πολιτών;

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί την 1η Ιουνίου

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε και επισήμως το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών την 1η Ιουνίου. 

  Ετοιμασίες για τους πρώτους πελάτες της Δευτέρας

  Οι τελευταίες λεπτομέρειες απέμειναν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και στα Γιάννενα, ενόψει της επαναλειτουργίας τους από αύριο Δευτέρα.

  Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

  Τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, τίμησαν σε μία λιτή τελετή η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών – Σπουδαστών Ιωαννίνων.

  Μ. Κεφάλα – Προτεραιότητα η στήριξη της εργασίας

  Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία σε βάθος χρόνου, εμφανίστηκε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα, σε δηλώσεις της στο ITV.

  Απελευθερώνονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις από Δευτέρα

  Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη.  

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.