Πέμπτη 03.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Αντιμετωπίζοντας την κούραση από τα μέτρα

  Από χθες, τα Γιάννενα και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας πρέπει να τηρεί ακόμα περισσότερα μέτρα πρόληψης. Αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα δεν προκαλούν εντύπωση. Η μάσκα έχει μπει στη ζωή μας σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα ενώ και η μείωση της κίνησης τη νύχτα αναμενόταν μετά τους περιορισμούς στο ωράριο των μαγαζιών. Το ότι ειδικά τα πρωινά έβλεπες τον κόσμο να φοράει τη μάσκα του ακόμα και την περίοδο που δεν ήταν υποχρεωτικό παντού, δείχνει και ότι οι άνθρωποι μόνοι τους έχουν μπει σε μία φάση προσαρμογής που φέρνει η έξαρση της νόσου.

  Το ερώτημα πλέον είναι και αν θα βρει τις ψυχικές αντοχές όλος αυτός ο κόσμος να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα. Η «ψυχική κόπωση» είναι ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα πια στη λήψη των αποφάσεων των ειδικών.

  Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη είναι να περιοριστεί η νόσος, χωρίς να καταφύγουμε σε γενικό κλείσιμο, σε γενικευμένο lockdown. Μπορεί ίσως να έλθει και αυτό, παρά τις προσπάθειες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν συμφέρει κανέναν και θα φέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία.

  Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι από τον Μάρτιο: Να μην έχουμε νεκρούς, να μην νοσήσει πολύς κόσμος, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αντοχή της οικονομίας. Το ερώτημα όμως είναι πώς επιτυγχάνεις αυτούς τους σωστούς στόχους όταν η πραγματικότητα, η ίδια η νόσος σε υπερβαίνει και καταφέρνει να ξεγλιστράει από το τείχος των μέτρων πρόληψης. Μπροστά σε αυτό το ερώτημα διατυπώνονται πολλές απαντήσεις, αλλά η πραγματικότητα παραμένει σκληρή.

  Για να μπορέσει συνεπώς να αντέξει η κοινωνία το επόμενο διάστημα, τον δύσκολο χειμώνα όπως τον προσδιόρισε και ο πρωθυπουργός, πρέπει να διατηρείται συνέχεια μία ισορροπία μεταξύ εξαγγελίας μέτρων και τήρησής τους. Μπροστά στο ερώτημα αυτής της ισορροπίας βρισκόμαστε πλέον.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  Εν αναμονή της παράτασης του lockdown- Τι θα γίνει με εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

  Πώς και πότε θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήρια και σχολεία και τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

  Ζητούμενο πλέον η βιώσιμη επανεκκίνηση

  Το επόμενο βήμα αναζητεί ή αγορά της εστίασης

  Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη

  Την εικόνα της πανδημίας στα Ιωάννινα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Μ. Ελισάφ

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.