Πέμπτη 03.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Όταν η τηλεόραση έμπαινε στο σπίτι

  Μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας θυμίζει το νέο σίριαλ της ΕΡΤ «Τα καλύτερα μας χρόνια» που αφορά τη ζωή μιας οικογένειας στα τέλη του ’60 είναι ο ρόλος που παίζει η τηλεόραση όταν μπαίνει στα σπίτια, στη διαμόρφωση νέων ηθών, το πόσο νέοι ήταν οι άνθρωποι που καλούνταν να σηκώσουν τα οικογενειακά βάρη και το μεταίχμιο μεταξύ παλιού και νέου κόσμου στον οποίο μεγάλωναν τα παιδιά.

  Ειδικά η τηλεόραση μοιάζει σαν έπεσε με μετεωρίτη στον πλανήτη Ελλάδα και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι γνώρισε μεγάλο σουξέ με την προσελήνωση των αστροναυτών που μεταδιδόταν ζωντανά.

  Ακόμα και σήμερα άλλωστε, το δίλημμα που φέρνει αυτή η μικρή οθόνη είναι το ίδιο: Σου γνωρίζει τον κόσμο, αλλά και παράλληλα σε προσαρμόζει σε κοινούς τόπους, σε μαζικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πώς απαντά ο θεατής στις προκλήσεις είναι δικό του θέμα προφανώς, αλλά παράλληλα είναι και αποτέλεσμα των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών της εποχής. Όσο κλαρίνο ή γλεντζέδικο τρόπο ζωής κι αν πούλησε η χούντα στον κόσμο δεν κατάφερε να πλήξει και την συνείδηση ενός τμήματος της νεολαίας το οποίο και της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη νομιμοποίησή της το ’73.

  Από εκεί και πέρα αν ο νέος τρόπος ζωής, η κατανάλωση, ο πολιτισμός του ελεύθερου χρόνου έφεραν και μόνο θετικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, είναι άλλη συζήτηση, μεγάλη. Πάντως δεν γινόταν να μείνει και ολόκληρη χώρα εκτός αυτών των αλλαγών.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  Εν αναμονή της παράτασης του lockdown- Τι θα γίνει με εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

  Πώς και πότε θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήρια και σχολεία και τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

  Ζητούμενο πλέον η βιώσιμη επανεκκίνηση

  Το επόμενο βήμα αναζητεί ή αγορά της εστίασης

  Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη

  Την εικόνα της πανδημίας στα Ιωάννινα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Μ. Ελισάφ

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.