Δευτέρα 03.08.2020
More

  Αποχρώσεις- Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις με τα όπλα της κανονικότητας

  Μέσα στο κλίμα ανησυχίας που γεννά η πανδημία αναδύεται και ένα κρίσιμο ερώτημα: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεγάλες κρίσεις, με έκτακτες καταστάσεις και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

  Είναι κρίσιμο, γιατί μεγεθύνεται μέσα μας η αίσθηση ότι κινδυνεύουμε, ότι δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας, ότι το πιο λογικό είναι να έχουμε κι άλλες κρίσεις μπροστά μας παρά να ζήσουμε σε μία μακρά, ηρεμία ευημερίας.

  Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ένα νέο παιδί που γεννήθηκε το 2000, αισθάνεται ότι έζησε όλα τα χρόνια της ενηλικίωσής του μέσα σε μία διαρκή κατάσταση κρίσης και απειλής. Πώς άραγε επηρεάζει αυτή η κατάσταση όλα αυτά τα νέα παιδιά;

  Αν αποδεχθούμε όμως ότι τα έκτακτα γεγονότα είναι περισσότερα και επαναλαμβάνονται με ένα μοτίβο που μοιάζει να έχει έναν κανονικό ρυθμό, κινδυνεύουμε να δώσουμε και περισσότερο χώρο στην έκτακτη κατάσταση του κράτους, μεγαλύτερη ευελιξία στην παραβίαση της δημοκρατικής συνθήκης. Στο όνομα της προστασίας μας, οι κάθε λογής εξουσίες ενδέχεται να αποκτήσουν πολύ περισσότερα προνόμια παρέμβασης από όσα θα είχαν σε πιο κανονικές περιόδους.

  Κι ίσως εκεί να πρέπει εστιάσουμε την προσοχή μας. Ίσως να πρέπει να αποδεχθούμε τις κρίσεις ως μέρος της κανονικότητας. Να μην τους προσδώσουμε έκτακτα χαρακτηριστικά, αλλά επείγοντα ώστε να μπορεί το κράτος, η οργανωμένη κοινωνία να μπορεί να τις αντιμετωπίσει με εργαλεία που διαθέτει στο απόθεμά της, στο οπλοστάσιό της. Όπως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μία πλημμύρα, ανάλογα να είμαστε προετοιμασμένοι και για μία πτώση στο χρηματιστήριο ή μία επιδημία.

  Με μία τέτοια στάση, κερδίζουμε από τη διατήρηση των βασικών ισορροπιών, την προστασία του δημοκρατικού πλέγματος, την κοινωνική συνοχή. Κι αυτό δίνει χώρο ώστε με έναν οργανωμένο τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αδύναμων και όσων πλήττονται κάθε φορά. Είναι πολύ βασικό να μην βρισκόμαστε ούτε να αφήνουμε να μας βάζουν στη θέση εκείνη όπου πρέπει να επιτρέψουμε έκτακτες εξουσίες σε κάποιους που θα θελήσουν να εμφανιστούν ως σωτήρες μας. Η πείρα αιώνων λέει ότι πρέπει να φυλαγόμαστε από τους φύλακές μας.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Μητροπολίτης Μάξιμος- Προσέλευση στις εκκλησίες με προσοχή και ευθύνη

  Για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

  Θετικό κρούσμα στα Γιάννενα- Το πρώτο μετά από καιρό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας από τα Ιωάννινα που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.

  Τι αλλάζει για μάσκες, γάμους, νοσοκομεία και ΜΜΜ- Nέα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων

  Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφερε και νέα μέτρα, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.  

  16.353 επιχειρήσεις έκαναν χρήση των μέτρων

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που πρόσφερε το ελληνικό κράτος.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.