Παρασκευή 23.02.2024
More

  Αποχρώσεις – Απλή αναλογική και συνεργασίες στα δημαρχεία

  Επειδή γίνονται διάφορες βαριές αναλύσεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα από τα κλειδιά είναι να καταργηθεί η κατάκτηση της πλειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με 43% ή και με λιγότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο. Τοπικές εκλογές με βάση το 50% είναι η βάση της δημοκρατικής εκπροσώπησης. Δεν μπορεί ένας υποψήφιος να παίρνει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να έχει η παράταξή του την πλειοψηφία του 50% στις κάλπες στον πρώτο γύρο.

  Και η απλή αναλογική δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα οι περισσότεροι δήμοι στην Ευρώπη λειτουργούν με βάση την απλή αναλογική, όπως γνωρίζουν και πολλοί αυτοδιοικητικοί στην Ελλάδα που τους επισκέπτονται.

  Λένε βέβαια κάποιοι ότι η απλή αναλογική δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Άγνωστο από πού προκύπτει αυτό. Το λένε περισσότερο, όσοι πιστεύουν ότι οι δήμοι πρέπει να διοικούνται από μειοψηφίες ή όσοι δεν θέλουν να συνεργαστούν με κανέναν.

  Μία μόνο δέσμευση απαιτεί η απλή αναλογική. Ότι ο υποψήφιος ή η παράταξη θα αποδεχτούν ότι μετεκλογικά αν δεν πιάσουν το 50% θα υποχρεωθούν και σε συμμαχία με άλλες παρατάξεις. Η συνεργασία να είναι δεδομένη. Αυτό προφανώς δεν το θέλουν όλοι. Αλλά και όλοι αυτοί οι δήμοι που δουλεύουν τόσα χρόνια στην Ευρώπη με συμμαχίες και συνεργασίες, κάτι καλύτερο θα έχουν καταλάβει.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ