Τετάρτη 01.02.2023
More

  Αποχρώσεις – Χρονιά ουσιαστικής συζήτησης για τα έργα και τις προοπτικές

  Η νέα χρονιά ξεκίνησε όπως τελείωσε, μέσα σε ένα καταιγισμό εξελίξεων γύρω από τις εκλογές και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Και συνεχίζεται όπως είναι φυσικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο αφού είναι μία εκλογική χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλα πρέπει και να εντάσσονται και μέσα σε ένα προεκλογικό πλαίσιο. Τα έργα, οι σχεδιασμοί, οι προοπτικές, έχουν την αυτονομία τους και έτσι πρέπει να μπαίνουν και στο τραπέζι του διαλόγου.

  Ήδη βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες ότι προχωράνε οι υποθέσεις της επέκτασης της Ιόνιας Οδού στην Κακαβιά ή της μελέτης για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες. Θέματα που απασχολούν τη δημοσιότητα πολλά χρόνια τώρα και θα την απασχολούν και την επόμενη χρονιά.

  Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι να γίνει μόνο η πολιτική συζήτηση επί αυτών. Θα γίνει προφανώς. Ακούμε από τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για βιώσιμα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή καταλαβαίνουμε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) δεν θα αποδεχθούν ένα μικρότερο δρόμο από τα Γιάννενα ως την Κακαβιά σε σχέση με τον τετράιχνο άξονα που ζητά η περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες. Και η απουσία σχεδιασμού για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου από μόνη της προφανώς και έχει πολιτική σημασία.

  Παρ’ όλα αυτά και παρ’όλες τις εντάσεις, θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος και ο χρόνος ώστε η πόλη και η Ήπειρος συνολικά, να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις για τα μεγάλα έργα που προχωράνε ή…δεν προχωράνε. Για να πάμε όλοι μαζί σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά και για να αποκτήσει και βαθύτερη νόημα η πολιτική αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων, πρέπει το 2023 να γίνει χρόνια ουσιαστικής και σοβαρής συζήτησης για τι μπορεί και τι προσδοκά να έχει η Ήπειρος για τον εκσυγχρονισμό της και την αναπτυξιακή της υποδομή.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ