Τρίτη 07.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Από την ελεύθερη αγορά στο παρεμβατικό κράτος

  Μεγάλο το ενδιαφέρον, μικρότερο το αποτύπωμα. Αυτό ισχύει για μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργεί στην αγορά και την οικονομία η πανδημία και η μεγάλη περίοδος της καραντίνας και των προληπτικών μέτρων.

  Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν όλες οι πλευρές. Τόσο οι πληγέντες, όσο και η κυβέρνηση. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι κινητοποιήθηκαν τα αρμόδια υπουργεία- όχι σε όλες τις κατευθύνσεις αφού στον πολιτισμό για παράδειγμα υπήρξαν καθυστερήσεις. Αλλά και μέτρα ανακοινώθηκαν και πρωτόκολλα δημιουργήθηκαν όταν ξεκίνησε η λειτουργία και σχέδια έγιναν.

  Γιατί όμως υπάρχει μία αίσθηση ότι δεν ήταν αποφασιστική η παρέμβαση του κράτους; Γιατί επικρατεί μια γενικευμένη ανησυχία; Δεν υπάρχει μία απάντηση, αλλά περισσότερες.

  Το κενό που φαίνεται σήμερα, είναι αυτό που τελικά δημιουργεί η ίδια η ελεύθερη αγορά. Η αγορά που είναι φτιαγμένη πάνω στο δίπολο της προσφοράς και της ζήτησης, δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθεί με κάποιες κρατικές επεμβάσεις ή τονωτικές ενέσεις. Το σχέδιο και η προσπάθεια που γίνεται για να ανοίξει ο τουρισμός και να μπουν κανόνες στις πτήσεις για παράδειγμα, δεν εξασφαλίζουν ότι θα έρθουν και οι τουρίστες ή θα θελήσουν να ξοδέψουν.

  Με άλλα λόγια, η οικονομία όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ποντάροντας στην ελευθερία της διακίνησης των κεφαλαίων, στην υποβάθμιση της εργασίας, στην ανάπτυξη κυρίως των χρηματοπιστωτικών αγορών, το μοντέλο που έφερε μεγάλα κέρδη και άλλαξε την εικόνα των οικονομιών στον πλανήτη, όλο αυτό που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των εργαζομένων και των επιχειρηματιών για στήριξη- άλλωστε αυτό το μοντέλο εναντιωνόταν τόσα χρόνια στην  κεντρική στήριξη ακριβώς τέτοιων αιτημάτων. Ούτε μπορεί ένα κράτος που δεν ήθελε να παρέμβει στην οικονομία και δόξαζε τις ιδιωτικοποιήσεις, να μετατραπεί σε μία νύχτα σε παρεμβατικό. Πόσος σοσιαλισμός να χωρέσει μέσα στη μαύρη τρύπα που αφήνει η νεοφιλελεύθερη οικονομία;

  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράγοντες της αγοράς να διεκδικούν και το κράτος να προσπαθεί να παρέμβει. Το αν μπορούν όμως να αλλάξουν και τις παγιωμένες συνθήκες, είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα αυτό το καλοκαίρι.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Μ. Ελισάφ: «Αυτονόητη η συζήτηση για τα LED στην Οικονομική»

  Απολύτως απαραίτητη και αυτονόητη χαρακτηρίζει ο Μ. Ελισάφ την συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

  Το Πρυτανικό Συμβούλιο για τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

  Στις 25 Ιουνίου δημοσιεύθηκε η ΥΑ 77275/Ζ1 (Β’ 2549) με τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.