Τρίτη 17.05.2022
More

  Απόχρωσεις- Από το πολιτικό στο υποκειμενικό

  Αυτό που προκαλεί το χάος με την πανδημία, είναι ότι δεν μπορείς να βρεις κανένα σημείο ισορροπίας, κανονικότητας όπως τη λέμε σήμερα. Και αυτό γίνεται ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα σε χώρες σαν τη δική μας που λείπουν έτσι κι αλλιώς τα σημεία ισορροπίας σε πολλούς τομείς.

  Αν κάνουμε το λάθος και δούμε τη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, μόνο μέσα από τον πολιτικό ορίζοντα, τότε θα βυθιστούμε στο χάος. Από τη μία μια κυβέρνηση που λέει ότι τα κάνει όλα όπως πρέπει, τέλεια κι από την άλλη μία αντιπολίτευση που ασκεί κριτική σαν μην είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Καταλήξαμε να κομματικοποιήσουμε και μία νόσο.

  Θα μπορούσε πάντως η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης κάνει η αντιπολίτευση.

  Αν πάλι το δούμε μόνο κοινωνικά το ζήτημα εκεί πέφτουμε συχνά στο πρόβλημα της «άποψης». Όλοι έχουν μία άποψη, για θέματα όμως που δεν χωράνε απόψεις και γνώμες, αλλά μόνο στοιχεία και δεδομένα. Δεν είναι θέμα άποψης το ποιος είναι ο ρόλος της ακίδας του ιού ή πώς λειτουργεί ένα φάρμακο. Κι όμως ακούς συχνά το «θέλω να εκφράσω την άποψή μου» για θέματα εντελώς ιατρικά. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε δει καλά τις προτεραιότητες της δημοκρατίας και θεωρούμε ότι ελευθερία είναι απλώς να λέμε ό,τι θέλουμε ως υποκειμενικότητες και μόνο.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ