Τετάρτη 20.01.2021
More

  Αποχρώσεις- Ας παραδεχθούμε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι

  Χρειάστηκαν μόλις εννιά μήνες μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση που έφερε η πανδημία για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής μας. Ήδη διανύουμε μία δεύτερη περίοδο καραντίνας, έγκλειστοι στην ουσία στα σπίτια μας αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες. Κάθε κίνησή μας υπόκειται πια στη βάσανο του προβληματισμού, του σχεδιασμού, αλλά και της ανησυχίας.

  Τι θα γίνει αν αρρωστήσουμε από μία κοινή ίωση, πού θα βρούμε γιατρό, ή τι πρέπει να κάνουμε με χρόνιες νόσους;

  Πώς θα μορφωθούν τα παιδιά μας, όντας μακριά από τα σχολεία και την τάξη πολύ καιρό τώρα;

  Πώς μπορεί να λειτουργήσει το νοικοκυριό, είτε αποτελείται από ένα μέλος είτε από περισσότερα, όταν δεν υπάρχει σίγουρη δουλειά, όταν δεν είναι λειτουργικό το σπίτι, ή όταν αυξάνεται η ανασφάλεια και ο φόβος για το μέλλον;

  Τέτοια ερωτήματα και πολλά ακόμα ήρθαν στο προσκήνιο από τις πρώτες ημέρες τον Μάρτιο και όλοι μας δώσαμε μεγάλο αγώνα για να τα απαντήσουμε.

  Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε είναι όλα θέμα ατομικής ευθύνης και μόνο. Ξαφνικά, πέρασαν όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες στην ψηφιακή εποχή, όχι μόνο γιατί το επέβαλαν οι κανόνες, αλλά γιατί κυρίως το επιβάλλουν οι συνθήκες. Είναι εύκολο όμως μέσα σε μερικούς μήνες να γίνουν καλοί χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών οι χιλιάδες ηλικιωμένοι που έλυναν τα θέματά τους στα γκισέ των τραπεζών; Κι αυτό είναι από τα πιο εύκολα προβλήματα.

  Κι αυτή η νέα κατάσταση που δημιουργείται, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει παρενέργειες και την επόμενη μέρα, δείχνει ότι η κοινωνία μας αλλά και το κράτος μας, δεν ήταν έτοιμα για την αντιμετώπιση κινδύνων πέραν των αναμενόμενων ορίων. Και αυτήν την ανετοιμότητα την είχαμε δει και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν θυμόμαστε ότι αρχικά ούτε μία διανομή τροφίμων δεν ήταν εύκολο να γίνει.

  Μαθαίνει προφανώς και το κράτος και η κοινωνία. Όμως η αντοχή για το μέλλον, προϋποθέτει και προσαρμογές και προετοιμασία στην περίοδο της κανονικότητας. Κι αυτό μάλλον δεν ήταν ποτέ το φόρτε της χώρας μας.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ