Πέμπτη 13.05.2021
More

  Αποχρώσεις-Ας ξεκινήσουμε από την προστασία της επιστήμης και της δημοκρατίας

  Είναι ανησυχητική η υπουργική προσπάθεια δίωξης των fake news για τον κορωνοϊό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Όχι γιατί η Πολιτεία δεν πρέπει να κάνει προσπάθειες περιορισμού των θεωριών συνομωσίας. Το αντίθετο.

  Η οργανωμένη κοινωνία πρέπει να έχει διαρκή έγνοια για την αντιμετώπιση δοξασιών, ψευδοεπιστημονικών αντιλήψεων, ψεμάτων και διαφόρων θεωριών που δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο. Όμως, πρέπει να το κάνει με πρόταγμα την εκπαίδευση, την αποκάλυψη της αλήθειας, τη θωράκιση του πολίτη και την προστασία της δημοκρατίας, της επιστήμης, της ακεραιότητας της ανθρώπινης συνείδησης.

  Είναι άλλο πράγμα η νομική κάλυψη. Για την οποία στο κάτω κάτω υπάρχει και θεσμικό οπλοστάσιο και μεγάλες δυνατότητες στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Γιατί χρειάζονται ειδικές αναφορές και κινητοποίηση σήμερα της Πολιτείας;

  Εδώ ακόμα και από επίσημα χείλη αμφισβητείται ενίοτε το Ολοκαύτωμα και θεριεύει ο αντισημιτισμός. Ή υπονομεύεται το κυβερνητικό έργο όταν επιχειρείται η ειρηνική διευθέτηση θεμάτων καλής γειτονίας με άλλες χώρες. Ή απειλούνται δημοσιογράφοι όταν απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα ανακαλύψαμε τις θεωρίες συνομωσίας;

  Λέω δηλαδή, ότι αν θέλει η Πολιτεία να βάλει κανόνες στο δημόσιο λόγο, χρειάζεται κυρίως να προασπίσει την αλήθεια, την επιστήμη και τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα σημεία και τα θέματα που προκύπτουν. Αν το κάνει αυτό συνέχεια και με σθένος, τότε θα περιοριστούν και οι κάθε λογής αυθαιρετούντες σε περιπτώσεις σαν τη σημερινή συγκυρία με την πανδημία.

  Για την οποία παρεμπιπτόντως χρειάζονται μερικές απλές κινήσεις που θα δώσουν το μήνυμα, όπως πχ να βάζουν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε μία ορκωμοσία υπουργών, μάσκα. Τόσο απλό, αλλά δεν έγινε χτες.

  Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ