Τετάρτη 01.04.2020
More

  Αποχρώσεις- Δεν αλλάζουν έτσι εύκολα οι συσχετισμοί

  Έχει προκύψει ένα ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα με τα εκτεταμένα μέτρα παρέμβασης στην οικονομία που επιλέγουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και η ελληνική.

  Γίνεται λόγος για επιστροφή σε κεϋνσιανικές πολιτικές και ισχυροποίηση του κράτους έναντι της ελεύθερης αγοράς και υποχώρηση των πολιτικών απομείωσης του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα επηρεάσει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

  Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου κι έχω ένα σκεπτικό γι’ αυτό.

  Με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, ο “νεοφιλελευθερισμός” βγάζει από το οπλοστάσιό του, πολύ χρήμα, κράτος και παρεμβατισμό στην οικονομία για να σώσει τράπεζες, πολυεθνικές και αναπτυξιακά funds. Υπόσχεται δε στον πολύ κόσμος επιστροφή σε λίγους μήνες στην κανονικότητα του καταναλωτισμού και αίσθημα ασφάλειας.

  Για να εφαρμόσει τα μέτρα διαθέτει και εξουσία και οικονομικούς πόρους.

  Η απέναντι πλευρά τώρα, η “αριστερά” ας πούμε, ακόμα κι εκεί που κυβερνά (πχ Ισπανία) εφαρμόζει ανάλογα μέτρα και γενικά (πχ ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει τον παρεμβατισμό του κράτους και την διοχέτευση πόρων στην οικονομία. Δεν διαθέτει όμως την εξουσία για να τα εφαρμόσει, ούτε φυσικά ελέγχει κεφάλαια. Επίσης, δεν αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό ως κοινωνική οργάνωση ή εναλλακτικές προοπτικές έστω στο φαντασιακό, για την επόμενη μέρα της κρίσης.

  Κατά συνέπεια, δεν προβλέπεται άμεσα μία αλλαγή συσχετισμών σε κανένα επίπεδο. Γιατί αυτό που υπόσχονται οι κρατούντες κι αυτό που θέλουν οι πολλοί είναι να γίνουν όλα “όπως και πριν”. Κι αφού θα είναι έτσι γιατί να αλλάξουν και οι βασικές δομές και αντιλήψεις του συστήματος, τουλάχιστον στο γενικό τους πλαίσιο; Έχει δε τόσα και τόσα ο καπιταλισμός, αλλά επιβίωσε.

  Εκτός κι αν έχει κάτι σπάσει μέσα στους ανθρώπους κι αλλάξει ο τρόπος τους και ο δρόμος των αναζητήσεών τους για το τι θέλουν σε αυτή τη ζωή. Ο άνθρωπος που αλλάζει, μπορεί να γίνει πηγή αισιοδοξίας… Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση που δεν είναι εύκολο να γίνει εν μέσω τόσο μεγάλης αναταραχής.

  Δεν προβλέπεται άμεσα μία αλλαγή συσχετισμών σε κανένα επίπεδο. Γιατί αυτό που υπόσχονται οι κρατούντες κι αυτό που θέλουν οι πολλοί είναι να γίνουν όλα “όπως και πριν”.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πώς θα γίνει η αναστολή τριών μηνών σε δόσεις και οφειλές- Ποιους αφορά

  Το πώς θα γίνει η αναστολή τριών μηνών σε δόσεις και οφειλές και το ποιους αφορά, εξειδικεύεται σε νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης

  Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για μετακίνηση και μεταφορά επιβατών

  Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού.

  81 νέα κρούσματα, 1 νεκρός και 90 διασωληνωμένοι

  Σε μία ημέρα καταγράφηκαν 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας, ενώ 20 ακόμα έχουν καταγραφεί σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, με πλήρωμα πάνω από 380 άτομα.

  Δύο διασωληνωμένοι και τρία θετικά κρούσματα νοσηλεύονται στο ΠΓΝΙ- Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο

  Η εικόνα ως προς τα επιβεβαιωμένα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό μέχρι σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων της Ηπείρου, έχει ως εξής:

  ΑΡΤΑ- Επιστολή στον Χαρδαλιά για το έλλειμμα ενημέρωσης του δήμου

  Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται στην περιοχή της Άρτας, αυξάνεται και η ανησυχία του δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη, καθώς διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για το εάν και κατά πόσο ελέγχονται όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και σε κατ' οίκον περιορισμό.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.