Παρασκευή 09.12.2022
More

  Αποχρώσεις- Επείγει ένα σχέδιο για την ακρίβεια

  Δύο βασικά αιτήματα- προβλήματα της επικαιρότητας που έχουν σημασία αν θέλουμε να δημιουργηθούν βάσεις για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

  Πρώτο και κύριο, η άμεση στήριξη των νοικοκυριών. Αν δεν γίνει μία οριζόντια, εφ’όλης της ύλης στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, τότε θα λυγίσουν και δεν θα αντέξουν τις πιέσεις που θα δεχτούν. Τα προβλήματα της ακρίβειας και του υψηλού κόστους στις πρώτες ύλες δεν αντιμετωπίζονται μόνο με επιδόματα, αλλά και με γενικευμένες μειώσεις στο βαθμό που έχει τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα το κράτος. Η επιδότηση πρέπει να πάρει τη μορφή μείωσης στην πηγή του κόστους με όποιους τρόπους είναι δυνατό, από μείωση των φόρων ως την ενίσχυση των παραγωγών. Πάντως άμεσα, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι να βλέπει ο καταναλωτής ότι κάτι έχει γίνει φτηνότερο.

  Το δεύτερο μέτωπο είναι της πανδημίας. Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να έφυγε σε ένα βαθμό από την κυβερνητική ρητορική μπροστά στην ανησυχία που προκαλεί ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, όμως κάποια στιγμή θα γίνει γεγονός. Ως την έναρξη του τουριστικού ρεύματος, ελάχιστα μέτρα θα μείνουν και αυτά προληπτικά. Κάτι ανάλογο άλλωστε γίνεται στα περισσότερα κράτη.

  Το θέμα είναι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πολίτης να βρίσκει άμεσα βοήθεια αν νοσήσει. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται διαθέσιμες κλινικές, γιατρό να απευθυνθεί και επάρκεια σε φάρμακα. Η κυβέρνηση οφείλει δε να προετοιμάσει το σύστημα Υγείας ώστε να ανταποκριθεί σε περίπτωση έξαρσης.

  Ο πόλεμος από την άλλη πλευρά εντείνει τα προβλήματα και προκαλεί ανησυχία σε όλον τον πλανήτη λόγω των συνεπειών που έχει σε πολλές πλευρές των οικονομιών. Για αυτό και επιβάλλεται από την κυβέρνηση η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου που να γίνεται άμεσα εφαρμοστέο και κατανοητό από την κοινωνία.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ