Σάββατο 31.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Εξωτερική πολιτική μέσα από τη θεσμική δημοκρατία

  Σε κατάσταση διαρκούς κρίσης βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργώντας μία κατάσταση έντασης που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη με την πανδημία ή τις οικονομικές της επιπτώσεις.

  Το γεγονός ότι βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις, σημαίνει ότι απαιτούνται και μία σειρά από ενέργειες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο που και την κοινωνική συνοχή να διασφαλίζουν και τα συμφέροντα της χώρας να υπερασπίζονται και να προωθούν.

  Η κατάσταση είναι οριακή, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητά τους.

  Ένα λεπτό σημείο είναι η ισορροπία του πολιτικού, να μην αυτονομείται η πολιτική και η άσκηση της εξουσίας από τις κοινωνικές ανάγκες και αγωνίες.

  Αλλά και η ίδια η κοινωνία να μπορεί να αυτοοργανώνεται έτσι ώστε να έχει λόγο, αλλά και να λειτουργεί υποστηρικτικά στη διακυβέρνηση της χώρας.

  Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε όσους είναι άμαθοι ή έχουν προκαταλήψεις, η δημοκρατία προϋποθέτει όχι μονοφωνίες αλλά πολυφωνία και σύνθεση ώστε να είναι αποτελεσματική.

  Ακριβώς, επειδή είναι κρίσιμες οι στιγμές πρέπει όλοι και να μπορούν να εκφραστούν, αλλά και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένας «χώρος» μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει η σύνθεση και η οργάνωση των προσεγγίσεων στα μείζονα θέματα όπως είναι τα εθνικά. Είναι συνεπώς ο χώρος των θεσμών διοίκησης και εξουσίας της χώρας, η κυβέρνηση, η Βουλή και τα θεσμικά όργανα που έχουν αρμοδιότητα, που οφείλουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο για να ασκηθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας με αποτελεσματικότητα. Η θεσμική κατοχύρωση των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται και η ισχυρή πολιτική προσέγγιση από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, είναι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ορθή διαχείριση της κατάστασης.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  40 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-24 στα Ιωάννινα

  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 24 κρούσματα στα Ιωάννινα, 8 στην Πρέβεζα, 4 στη Θεσπρωτία και 4 στην Άρτα.

  Νέο αρνητικό ρεκόρ: 1.690 νέα κρούσματα!

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

  Το Σάββατο θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός στους πολίτες για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

  Σάμος: Μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι

  Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

  Εγκρίθηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις

  Ο Δήμος Ιωαννιτών γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.