Τρίτη 11.08.2020
More

  Αποχρώσεις- «Γερνάει» η πόλη και οι υποδομές της

  Η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια, απασχολεί την τοπική κοινωνία και δημιουργεί συνεχώς νέες συζητήσεις.

  Μετά την αναφορά της στήλης στο πρόβλημα των διάσπαρτων υπηρεσιών σε σχέση και με τις νέες συνθήκες που δημιουργούν τα μέτρα φυσικής απόστασης, επικοινώνησαν αναγνώστες και μας έθεσαν προβλήματα που διαπιστώνουν.

  Από το ότι ψάχνουν να βρουν τις δημοτικές υπηρεσίες μέχρι το ότι θα ήθελαν το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί μέσα στα νοσοκομεία, είναι μια σειρά από αιτήματα λογικά που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών.

  Η αναφορά αναγνώστη στα social media ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θέτει και νέους κανόνες και προτεραιότητες είναι επίσης σωστή και τοποθετεί με διαφορετικό τρόπο και το ζήτημα των υποδομών. Κατά συνέπεια, οι τοπικές αρχές, αν θέλουν να παράγουν έργο που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των πολιτών, καλό είναι πότε πότε να τους ακούν κιόλας και να ανοίγουν τον διάλογο.

  Το πρόβλημα στα Γιάννενα όμως είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε. Στην ουσία δεν υπάρχει δημαρχείο. Στο κεντρικό κτίριο που φτιάχτηκε για άλλους σκοπούς, υπάρχει μόνο το γραφείο του δημάρχου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα κτίρια για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες στο κέντρο και όχι μόνο. Μόνο η Περιφέρεια διαθέτει ένα κτίριο που συγκεντρώνει τις υπηρεσίες της κι από εκεί και πέρα μέσα στην πόλη μπορείς να βρεις διάφορα γραφεία σε διάφορα κτίρια.

  Το πιο βαθύ ακόμα πρόβλημα όμως τελικά δεν είναι το κτιριακό, αλλά η πρόσβαση στα κτίρια και τις υπηρεσίες. Είναι η υποχρέωση να έχεις αυτοκίνητο αν θέλεις να κινηθείς εναλλακτικά, από το δικαστικό μέγαρο για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο και μετά στη ΔΕΥΑΙ.

  Και είναι και το ότι πολλά κτίρια έχουν πια παλιώσει, δεν έχουν σύγχρονες υποδομές. Όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των πολιτών και βαραίνουν την καθημερινότητα.

  Σίγουρα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα δώσει λύσεις. Ήδη αυτήν την περίοδο καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να πας στο κέντρο για ένα απλό πιστοποιητικό. Από την άλλη και οι υποδομές της πόλης χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Τα κτίρια χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση, νέες δυνατότητες προσβασιμότητας, διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

  Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της πόλης είναι ότι «γερνάνε» οι υποδομές της. Και ο εκσυγχρονισμός κοστίζει. Αλλά το θέμα είναι υπαρκτό και πρέπει να ανοίξει.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Προγραμματική για τα Νηπιαγωγεία στο παλιό Χατζηκώστα

  Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την ανέγερση των σχολικών μονάδων στο χώρο του παλιού Χατζηκώστα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή

  Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Ελλάδα

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

  Η προσπάθεια της ελληνικής Green Cola να γίνει παγκόσμια

  Η Green Cola βρίσκεται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων λιανικής στη Νέα Αγγλία και την Πολιτεία του Τέξας

  Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό -Εμβολιάστηκε η κόρη του Πούτιν

  Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό ενέκρινε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

  ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 – Music Contest

  Ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία σπουδών είναι γεγονός!

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.