Τρίτη 02.03.2021
More

  Η αποτυχία της απλής αναλογικής είναι αποτυχία των πολιτικών συμμετοχής

  Αν θέλουμε να δούμε την αποτυχία του συστήματος της Απλής Αναλογικής, δεν έχουμε παρά να δούμε την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και τοπικές εκλογές. Το τότε κυβερνητικό κόμμα που υλοποίησε μια βασική αρχή της αριστεράς για αναλογικό εκλογικό σύστημα, στις τοπικές εκλογές υπέστη δεινή ήττα με τα σχήματά του να χάνουν δυνάμεις και να μην παίζουν κανένα ρυθμιστικό ρόλο. Κι αυτό παρά την κατεύθυνση για συμμαχίες που δεν υλοποιήθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Το πρόβλημα της απλής αναλογικής ειδικά όταν εφαρμόζεται τις πρώτες φορές μέχρι να τη συνηθίσουν τα κόμματα, είναι ότι προϋποθέτει εμπροσθοβαρείς κινήσεις από τους υποψηφίους. Προϋποθέτει να έχεις ξεκαθαρίσει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές δύο πράγματα: Αν προτίθεσαι να συμμετάσχεις στη νέα διακυβέρνηση του Δήμου ή της Περιφέρειας κατά πρώτον και κατά δεύτερον με ποιες άλλες δυνάμεις θα το κάνεις αυτό. Τότε, με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει εσένα για την προσωπικότητα ή το πρόγραμμά σου κι αυτό συνήθως στις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, σημαίνει συνήθως και όχι μεγάλα ποσοστά για τις παρατάξεις που υποχρεώνονται σε συμμαχίες. Αλλά συνήθως ο κόσμος ξέρει ποιος μπορεί να συνεργαστεί με ποιος και έχει εμμέσως ενισχύσει τις συμμαχίες που θέλει.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στην αντίληψή της για ισχυρό και συγκεντρωτικό κράτος στοχεύει όχι απλώς στην κατάργηση της απλής αναλογικής, αλλά και στην εκλογή δημάρχων από τον πρώτο γύρο με 42%, με μειοψηφίες δηλαδή, κάτι που επίσης δεν είναι ασυνήθιστο σε εκλογικά συστήματα άλλων χωρών. Υπάρχει ποικιλία εκλογικών συστημάτων.

  Αυτό που λείπει στην παράδοση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις εθνικές εκλογές είναι δέσμευση πάνω στο πρόγραμμα και ξεκάθαρες στοχεύσεις ως προς την διακυβέρνηση. Και βέβαια παραμένει μικρή η σχέση με την κοινή γνώμη όλες τις υπόλοιπες περιόδους, με τις παρατάξεις και τα κόμματα να ξεχνάνε τους ψηφοφόρους τους μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σε τέτοιο έδαφος βέβαια δεν μπορεί να φυτρώσει η αναλογικότητα της ψήφου.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ