Σάββατο 11.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Η εκπαίδευση είναι εθνικό θέμα, άρα και υπόθεση του κράτους

  Υπήρξε μία νέα αναστάτωση πρόσφατα για την προοπτική να περάσουν τα σχολεία στους δήμους. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης γιατί δεν έχει ανοίξει κάποια συζήτηση από το υπουργείο Παιδείας. Κατά καιρούς όμως επανέρχεται ως πρόταση με σκοπό κατά τους εμπνευστές της, να γίνει πιο αποτελεσματική διαχείριση.

  Δεν είναι άγνωστο το θέμα, αντιθέτως αναπτύσσονται τέτοιες πολιτικές σε διάφορες χώρες. Επίσης σε ένα βαθμό οι δήμοι έχουν αρμοδιότητες μέσω των σχολικών επιτροπών.

  Αλλού όμως είναι τα μείζονα. Και το κρισιμότερο είναι η κεντρική αντίληψη που έχει ή πρέπει να έχει το κράτος για την εκπαίδευση. Και η άποψη του ελληνικού κράτους είναι ότι η εκπαίδευση αποτελεί δημόσια, κρατική λειτουργία. Τελεία και παύλα.

  Αν αυτό δεν αμφισβητείται τότε, τα επιμέρους προβλήματα διαχείρισης που παρουσιάζονται μπορούν να λυθούν. Προφανώς τα σκουπίδια τα μαζεύει ο δήμος κι αν χρειαστεί να αλλάξουν οι κουρτίνες καλύτερα να το κάνουν οι σχολικές επιτροπές σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα. Αυτό το επίπεδο έργων και συντήρησης μπορούν να το καλύψουν οι δήμοι με την υποστήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

  Δεν είναι όμως αρμοδιότητα της τοπικής κοινωνίας, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα σπουδών ή τα κτίρια. Οι βασικοί πυλώνες της εκπαίδευσης είναι εθνική υπόθεση και τις εθνικές υποθέσεις τις αναλαμβάνει το κράτος.

  Τώρα, αν μία πόλη διαθέτει για παράδειγμα υποδομές για κτίρια ή μπορεί να συμβάλλει με τις δυνάμεις της και σε άλλα ζητήματα διαχείρισης, όπως να ενισχύσει ένα μάθημα τοπικής ιστορίας με υλικό πχ, τότε θα πρέπει να υπάρχει το θεσμικό περιθώριο να το κάνει.

  Αν πάλι κάποιοι αμφισβητούν ότι η εκπαίδευση είναι κεντρικό, κρατικό ζήτημα τότε ας βγουν να το πουν καθαρά. Δεν είναι κακό να συζητάμε γενικώς και αορίστως…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκινά από σήμερα ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.