Κυριακή 24.10.2021
More

  Αποχρώσεις- Η ένταξη προσφύγων κι όσοι κάνουν πως δεν βλέπουν

  Γιατί είναι δύσκολη η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα; Γιατί έχει καλλιεργηθεί μία αντίληψη ότι δεν χρειάζεται η ένταξη και ότι δεν μπορεί να γίνει. Την ίδια στιγμή, με άλλους τρόπους, άτυπους, η ένταξη γίνεται κανονικά, αλλά με δυσμενείς όρους. Γιατί ένταξη είναι όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία εργάζονται «μαύρα» επί χρόνια, έχουν μόνιμη κατοικία και τα παιδιά τους ξέρουν ως μόνη γλώσσα τα ελληνικά. Κι ας μην μπορούν συχνά επί δεκαετίες να πάρουν την ιθαγένεια αν και τη ζητούν.

  Και ας μην προτρέξει να πει κάποιος «άλλο ο Αλβανός κι άλλο ο Πακιστανός που είναι μουσουλμάνος». Όταν κάποιος εργάζεται πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους, αυτό λένε και οι νόμοι άλλωστε. Κι όποιο παιδί πάει σχολείο έχει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά. Ανεξάρτητα της θρησκείας τους. Κι αυτό λέει και το δίκιο και το σωστό.

  Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα, πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά και το δίκιο. Κι αν το κάνουμε θα είναι η αρχή για να δούμε στις σωστές διαστάσεις το ζήτημα της ένταξης, που εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις και για όσους ζουν εδώ και για όσους έρχονται από μακριά για να ζήσουν.

  Η ένταξη προσφύγων και μεταναστών είναι τελικά μία πολιτική επιλογή, πάνω όμως σε μία πραγματικότητα. Κι όποιος δεν βλέπει την πραγματικότητα ή έχει τους λόγους του να το κάνει ή θέλει να παράγει άλλη πολιτική. Την πολιτική της ακροδεξιάς όπως τη λένε σε όλη την Ευρώπη.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ