Κυριακή 03.07.2022
More

  Αποχρώσεις – Η εξοικονόμηση να μας αφορά όλους αναλογικά

  Η Ισπανία προχωρά σε έναν σχεδιασμό ενεργειακής εξοικονόμησης που προβλέπει μεταξύ άλλων και τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε γραφεία δημοσίων υπηρεσιών μαζί με μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων καθώς και την προτροπή σε εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

  Προτείνεται δε, το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον χειμώνα, η θέρμανση να μην είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς.

  Τέτοιοι κρατικοί σχεδιασμοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αρνητικά, αντίθετα πρέπει να ενθαρρύνονται. Θα θυμάστε ότι και στη χώρα μας κατά καιρούς και ειδικά στα χρόνια της λιτότητας υπήρχαν προτροπές για πιο οικονομικό τρόπο ζωής. Και είναι βέβαιο ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την ακρίβεια- που θα συνεχιστεί- θα χρειαστεί σχέδιο εξοικονόμησης και η Ελλάδα.

  Φτάνει όμως να είναι για όλους. Και για όλους σημαίνει κατ΄ αναλογία. Γιατί για παράδειγμα, ένα πρόστιμο δεν λέει τίποτα σε αυτόν που έχει να πληρώσει. Σήμερα δεν ισχύει πια το κλασσικό ότι «πληρώνω και καταναλώνω», Γιατί αν διατηρηθεί ψηλά η κατανάλωση από λίγους, αυτό και αποδοτικό δεν θα είναι για τη συνολική οικονομία και τις ανισότητες θα αυξήσει.

  Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες, ώστε και όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση όρθιοι. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να νομίζουμε ότι είμαστε κοινωνία, κράτος, Ευρώπη, αν δίπλα μας βυθίζονται στη φτώχεια ακριβώς όσοι δεν μπορούν να καταναλώσουν.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ