Κυριακή 25.09.2022
More

  Αποχρώσεις – Η ιστορία στην τηλεόραση

  Φέτος έχει πολλά σίριαλ στην τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά. Συνήθως τα αποφεύγω, γιατί άλλες φορές δεν είναι πιστά στην αληθινή ιστορία και άλλες γιατί την απλοποιούν πολύ ή τη σχηματοποιούν τόσο ώστε να γίνεται και αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Το ότι τα αποφεύγω εγώ βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικές δουλειές.

  Ένα ζήτημα με την ιστορία και την απεικόνιση ή δραματοποίησή της είναι το να βρεις πού είναι το σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί. Συχνά μετατοπίζεται το επίκεντρο κυρίως για λόγους αποδοχής από το κοινό. Κάθε μετατόπιση όμως, κρύβει πίσω της συνειδητές ή μη και άλλες αναγνώσεις. Αν βλέπεις μόνο έναν έρωτα ενός πολιτικού μπορεί να χάσεις τη σημασία των πολιτικών του αποφάσεων. Αν και αυτό είναι από τα πιο εύκολα που μπορεί να διακρίνει ο τηλεθεατής. Στις μέρες μας πάντως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να βρίσκεις μόνος σου τα αληθινά γεγονότα και τις ερμηνείες τους αφού υπάρχει πρόσβαση σε πολύ ψηφιακό υλικό στο δίκτυο. Το βρίσκεις κι από το κινητό σου ενώ προβάλλεται το σίριαλ.

  Ένα πιο δύσκολο πρόβλημα είναι ότι συχνά έχεις μόνο μια άποψη, μία ιστορική ματιά, ενώ υπάρχουν περισσότερες. Το σίριαλ ως δημιούργημα πρέπει να σου δίνει διεξόδους, τη δύναμη για περισσότερες αναγνώσεις, περισσότερες ελευθερίες. Αλλά τέτοια στοιχεία είναι που κάνουν και πιο ενδιαφέρον ένα σίριαλ.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ