Δευτέρα 10.05.2021
More

  Αποχρώσεις- Η κεντρική εξουσία ξέχασε τον σχεδιασμό

  Αν θέλουμε να μιλάμε για σχεδιασμό στην πόλη από τη μεριά της κεντρικής εξουσίας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το σχέδιο Ρυθμιστικού και το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη.

  Και από τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής, αυτός που εδώ και πάνω από 10 χρόνια εργάστηκε με συνέπεια και μεθοδικότητα για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη των Ιωαννίνων είναι ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής της ΝΔ. Ας του το αναγνωρίσουμε. Βοήθησε καθοριστικά ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο Ρυθμιστικού που προβλέπει σχεδόν τα πάντα από όσα συζητάμε για μία ακόμα φορά στην πόλη σήμερα.

  Φυσικά, διαδοχικές κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το Ρυθμιστικό, μην όμως αντιπαραβάλλοντας και τίποτα εναλλακτικά.

  Αν είχε υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές με την ίδια συνέπεια, τώρα η πόλη θα είχε πχ το στρατόπεδο Βελισσαρίου- έναν τεράστιο χώρο πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης που τον κρατάει δέσμιο το υπουργείο εθνικής άμυνας- και εκεί θα είχε δημιουργηθεί το διοικητικό κέντρο με τις υπηρεσίες ώστε το Δημαρχείο να μεταφερθεί στο κτίριο της Περιφέρειας- και στη συνέχεια, λέω εγώ, να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για να πεζοδρομηθεί το κέντρο των Ιωαννίνων και να αποκτήσει έναν ενιαίο, δημόσιο χώρο ως τη λίμνη.

  Ειδικά για το στρατόπεδο Βελισσαρίου είχε συμβάλλει σε μία διέξοδο και ο Κ. Τασούλας, αλλά μάλλον η πόλη δεν έδειξε διάθεση για την υλοποίηση εκείνης της παραχώρησης.

  Δεν αναφέρομαι εδώ σε δημάρχους, περιφέρεια, τοπικές συλλογικότητες και θεσμούς της περιοχής, γιατί πιστεύω ότι έχουν μικρές δυνάμεις έτσι όπως έχει καταντήσει το κράτος την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επικεντρώνω τις ευθύνες στην κεντρική πολιτική και τα κόμματα εξουσίας- των οποίων οι τοπικές οργανώσεις όμως έχουν ευθύνες γιατί πρέπει να ενημερώνουν σωστά το κέντρο και όχι μικροκομματικά, για τις ανάγκες του τόπου.

  Όταν δεν σχεδιάζεις κεντρικά και μεθοδικά καταλήγεις σε αποσπασματικές ενέργειες χωρίς μεγάλο αποτύπωμα και μακριά από τις συλλογικές αντιλήψεις. Και κάποτε οι τοπικές κοινωνίες αφενός πρέπει να καταλάβουν το πρόβλημα και αφετέρου να καταφέρουν να πιέσουν συλλογικά και αποτελεσματικά την κεντρική εξουσία.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ