Τετάρτη 02.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Η κόπωση και η συνήθεια στην ένταση

  Από μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς που ασχολούνται με τη μετάδοση της νόσου όσο και από τους Έλληνες επιστήμονες, αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της ψυχικής κόπωσης των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαπερνά οριζόντια το κοινωνικό σώμα και εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα χωριστά. Άλλοι δεν νιώθουν τίποτα σοβαρό, άλλοι νιώθουν μεγάλο βάρος, το σίγουρο όμως είναι ότι η νόσος είναι εδώ, συνέχεια παρούσα σε κάθε μας κίνηση.

  Πέρα από τις ιατρικές και κοινωνικές διαστάσεις που μπορεί να έχει αυτό το φαινόμενο της κόπωσης, επηρεάζει και τις πολιτικές αναχαίτισης της μετάδοσης. Ήδη, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα πια δεν αντιμετωπίζεται με ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, αλλά με τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Γιατί από ένα σημείο και πέρα, ακόμα και το καλύτερο μέτρο που θα ήταν για παράδειγμα η απόλυτη εφαρμογή μάσκας σε όλη τη χώρα όλες τις ώρες, μπορεί να δημιουργεί αντιδράσεις και να μην τηρείται οπότε να γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη η κατάσταση.

  Κάποιοι, σιωπηρά ή πιο ρητά θέτουν θέμα άμεσης εφαρμογής γενικής καραντίνας. Είναι καθησυχαστικό ως ένα βαθμό να είσαι μέσα στο σπίτι και να μην ανησυχείς αν θα έρθεις κάπου σε επαφή με τον ιό. Για πόσο όμως και κυρίως πώς θα αποφύγεις το άγχος που δημιουργεί ο εγκλεισμός ή η ανασφάλεια για το μέλλον και τον βιοπορισμό;

  Όλα αυτά είναι παράγοντες που ίσως να μην είναι οι απόλυτες προτεραιότητες για τη δημόσια συζήτηση, όμως υπάρχουν και έχουν βάση. Η μακρά τριβή με τον ιό και τη μετάδοσή του, μπορεί να μας έχει κάνει πιο αποτελεσματικούς στην τήρηση των μέτρων απόστασης, μεσοπρόθεσμα όμως μας κουράζει και ψυχικά και νοητικά ειδικά όσο δεν βλέπουμε και ορίζοντα διαφυγής. Χρειάζεται συνεπώς μια ισορροπία. Θα χρειαζόταν και κλιμάκια ενημέρωσης δίπλα μας, όπως ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γιατρούς, ώστε να είμαστε συνέχεια ενημερωμένοι, αλλά η έλλειψη τέτοιων κλιμακίων είναι μία άλλη συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πέτσας για παράταση lockdown: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

  Παράταση του lockdown προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές δηλώσεις του

  Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. Ηπείρου

  Μετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου

  «Λυγίζουν» από τα βάρη οι επιχειρήσεις

  Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.