Κυριακή 20.06.2021
More

  Αποχρώσεις- Η κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα την επέκταση της Ιόνιας

  Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων για την επέκταση της Ιόνιας Οδού είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά της και δείχνει αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων έργων στην Ήπειρο ενώ και οι τοπικές Αρχές φαίνεται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την κεντρική πολιτική. Και υπάρχει και μία μείωση και του κοινωνικού ενδιαφέροντος που ως έναν βαθμό δικαιολογείται πια λόγω των άλλων προτεραιοτήτων που θέτει η πανδημία.

  Αν κάποιος δε, προσπαθήσει να κινηθεί στο κομματικό πεδίο αντιπαράθεσης επιμένοντας στο ότι «οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα» θα πέσει πάνω στην αντίφαση του ότι και νέοι δεν κάνουν τίποτα. Έχει χρόνια που δεν αποδίδει η απόδοση ευθυνών στους «προηγούμενους». Άλλωστε ο κόσμος σε επιλέγει στις εκλογές για να κάνεις έργο και από αυτό σε κρίνει.

  Αν επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι ο οδικός άξονας Ιωάννινα- Κακαβιά δεν βρίσκει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε οι επιλογές θα λιγοστέψουν, αλλά θα αυξηθούν οι κίνδυνοι. Και ο κυριότερος κίνδυνος είναι να μπλέξει το έργο σε μία παρατεταμένη κατάσταση νωχέλειας και φθοράς. Αν το έργο δεν γίνει με τη μία, με μία απόφαση, και με έναν εξασφαλισμένο πόρο τότε δεν θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει καν.

  Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να απορροφήσει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ Ηπείρου, αφήνοντας έξω άλλα κρίσιμα έργα κι ενώ δεν θα μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά. Πρέπει να αποφευχθεί η μερική υλοποίηση του έργου κατά το «βλέποντας και κάνοντας».

  Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, η οποία είναι και η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη, οφείλει να ανακοινώσει μέσα στον επόμενο μήνα, την υλοποίηση του έργου για την επόμενη τριετία με συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλάνο. Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας ομολογήσει την αποτυχία της- σε κρίση βρισκόμαστε, άλλωστε και δεν φτάνουν τα κονδύλια για όλα- και ας προχωρήσει σε άλλα έργα από τα πολλά που λείπουν στην Ήπειρο.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ