Παρασκευή 04.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Η προοπτική της Χάγης και η συνεργασία Ελλάδας- Αλβανίας

  Η συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας να οδηγήσουν στη Χάγη το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, είναι μία εξέλιξη που σαφώς μεταβάλλει τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και στέλνει ευρύτερα μηνύματα σε μία περίοδο που τα γεωπολιτικά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

  Η παραπομπή στη Χάγη, όταν και αν γίνει, σημαίνει συμφωνία. Γιατί αναγκαστικά η απόφαση θα πρέπει να γίνει δεκτή και από τις δύο πλευρές.

  Και είναι μία συμφωνία μεταξύ κρατών που έχουν ανοιχτά προβλήματα ήδη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προβλήματα που άπτονται του περίφημη «εμπολέμου» και των σχέσεων καλής γειτονίας, τα οποία και σαφώς θα επηρεαστούν από μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

  Μία απόφαση από τη Χάγη επιπλέον, στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει και διάθεση, αλλά και διπλωματική οδός που μπορεί να ακολουθηθεί και στις περιπτώσεις διαφορών με άλλες χώρες, έχοντας το βλέμμα μας ανατολικότερα προφανώς.

  Το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα και η Αλβανία δείχνουν σε αυτή τη φάση ότι έχουν ως προτεραιότητα τη συνεργασία και τη συμφωνία. Ότι μπορούν να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματά τους, αποδεχόμενες και το ευρύτερο πλαίσιο που θέτει η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για κινήσεις δύο συμμάχων που θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους ως σύμμαχοι.

  Τέλος, η επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας, θα επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό το αυτονόητο ίσως για πολλούς, αλλά όχι για όλους και από τις δύο πλευρές, ότι Ελλάδα και Αλβανία πορεύονται στο δρόμο της ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργασίας. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989, έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος δρόμος για τα Βαλκάνια και όλον τον κόσμο.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  13 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Μόλις 5 στα Ιωάννινα

  Στην ΠE Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα

  45 εκ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

  Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

  Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- 2 εκατ. πολίτες το μήνα

  Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

  Την παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.