Παρασκευή 30.09.2022
More

  Αποχρώσεις – Η συζήτηση περί βασιλείας

  Δεν παρακολούθησα το όλο θέμα με την κηδεία της βασίλισσας αφενός γιατί δεν πολυβλέπω τηλεόραση, αφετέρου γιατί δεν με ενδιαφέρει. Και δεν το λέω από μία στάση ελίτ, ούτε από μία απόσταση από την επικαιρότητα. Δεν με ενδιαφέρει όλο αυτό το τυπικό, η παράδοση και οι τελετές και τις θεωρώ πολύ μακριά από τον τρόπο ζωής μου.

  Κοινωνιολογικά έχει ενδιαφέρον η πολύ μεγάλη συμμετοχή των Βρετανών στο πένθος. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό από μόνο του κάτι λέει. Ίσως να το αισθάνονται σαν ένα τέλος εποχής που το βιώνουν την ώρα που συμβαίνει ιστορικά. Ίσως να είναι κι ένας φόβος, μία ανασφάλεια για το μέλλον σε εποχές πολύ ταραγμένες.

  Από εκεί και πέρα, μικρή σημασία έχει για το θέμα της βασιλείας στην Ελλάδα. Θέμα που λύθηκε συνταγματικά και πολιτικά με το δημοψήφισμα και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Ο ιστορικός βίος μίας χώρας μας διδάσκει πολλά, αν θέλουμε να ακούσουμε, αλλά δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς γιατί οι νέες εποχές γεννάνε και νέες ιστορίες. Αλλά αυτό είναι κάτι άλλο που το συζητάμε άλλη φορά.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ