Τρίτη 14.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Η θετική παράδοση μίας συνεργασίας για τους πρόσφυγες

  Η νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Ύπατης Αρμοστείας που υπεγράφη ίσως και να μοιάζει και λίγο τυπική. Και αυτό είναι μία θετική συνέπεια όσων έχουν προηγηθεί. Μας μοιάζει πολύ φυσική αυτή η συνεργασία, γιατί έχουμε δει πώς δουλεύει υπέρ των προσφύγων η συνεργασία των φορέων ήδη από το 2016. Και δεν είναι καθόλου αυτονόητη αυτή η συνεργασία πόσο μάλλον και το θετικό της αποτύπωμα, αν δούμε τι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρα μας.

  Η κινητοποίηση των τοπικών φορέων στην αρχική φάση αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ήταν απόλυτα θετική όχι μόνο γιατί δημιουργήθηκαν οι υποδομές και οι συνθήκες για τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά κυρίως λόγω του θετικού πνεύματος, της θετικής προαίρεσης που επιδείχθηκε από δημάρχους, την περιφέρεια, όλους όσοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση με χιλιάδες ανθρώπους κυριολεκτικά που μέσα σε μία νύχτα χρειαζόταν στέγη, τροφή,συμπαράσταση.

  Στη Φιλιππιάδα, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, τα Γιάννενα, από την πρώτη ώρα, κανείς δεν είπε «όχι» στους ξένους ανθρώπους. Αντιθέτως ήταν εκατοντάδες εκείνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν και ήταν εκεί όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Κι όταν αργότερα ακούστηκαν και κάποια «όχι» και κάποιες άλλες προσεγγίσεις, τότε έπεσαν στο κενό. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα να θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πρόσφυγες προστατεύονται στην περιοχή μας.

  Έχει σημασία να θυμόμαστε και να επικαλούμαστε το θετικό πνεύμα που προηγήθηκε, γιατί ο καιρός περνάει και πολλοί ξεχνάνε. Και τώρα που ακούγονται περισσότερο οι φωνές που θέλουν το προσφυγικό να είναι μόνο θέμα «ασφαλείας» όπως λένε και όχι ανθρωπιστικό, ίσως να πρέπει να αναδείξουμε ξανά τη σημασία που έχει η βοήθεια προς τον άλλο και η πολιτική προστασία των αδυνάτων, με οργανωμένο πάντα τρόπο, σωστό σχεδιασμό και στόχευση, στο να βρουν οι πρόσφυγες το δρόμο στη ζωή τους ώστε αυτή η φάση που περνάνε να είναι απλώς μεταβατική και να περάσει σύντομα ως μία ανάμνηση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Η θανατηφόρος ασθένεια των πλατάνων στην παραλίμνια οδό

  Θέμα χρόνου είναι να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλλει το κάστρο Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επέστρεψε στα σύνορα της Αλβανίας

  Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να επιστρέψει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σύνορα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στην Κακαβιά.

  Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  Για «ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

  Δικαιωμένος ο Δήμος Μετσόβου για τα μεγάλα αιολικά

  Για μία προσέγγιση που δικαιώνει και τους ισχυρισμούς και τη θέση του δήμου Μετσόβου, για την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στην οροσειρά του Περιστερίου, έκανε λόγο ο Κων. Τζαφέας

  Φωτοβολταϊκό σύστημα προσφέρει «Ενέργεια για Ζωή»

  Στη δωρεά  ενός  σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.