Παρασκευή 30.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έχει πολιτικό πρόσημο

  Η απώλεια της σπουδαίας Αμερικανίδας Δικαστή Ruth Bader Ginsburg προκάλεσε μία μικρή μετατόπιση στη δημόσια σφαίρα μας. Αναγνωρίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία για τον δικαστή που ενδέχεται να μπορεί να επιλέξει ο Τραμπ. Φυσικά στη χώρα μας που δεν συζητάμε πολιτικά για το πολιτικό σύστημα και τη θεσμική δημοκρατία, παρά τα όσα λέμε, τέτοια θέματα μοιάζουν πολύ μειοψηφικά.

  Για όσους όμως μετέχουν ή ενδιαφέρονται για αυτές τις συζητήσεις, αυτό που συνέβη είναι ότι αναγνωρίστηκε εμμέσως ότι η δημοκρατία και η υπεράσπισή της εντός της Δικαιοσύνης είναι και ζήτημα πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών- σε συνάρτηση προφανώς με την αντικειμενική και θεσμική κρίση που στηρίζεται στη νομική επιστήμη και η οποία αποτελεί τη βάση για την απονομή της δικαιοσύνης.

  Η κατάλυση της δημοκρατίας προς όφελος σκληρών εξουσιαστικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, δεν ξεκίνησε στους καιρούς μας μόνο από ακροδεξιές αφετηρίες όπως ίσως κάποιοι να νομίζουν. Αντιθέτως, νωρίτερα, ήταν στο όνομα του φιλελευθερισμού, της ειρήνης και της ασφάλειας ή της οικονομικής ευημερίας που καταλύθηκαν δημοκρατικοί θεσμοί, κανόνες προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατακτήσεις της εργασίας με καθοριστικές καμπές αυτών των μεταβολών, συμβολικές και ουσιαστικές, τις πολεμικές εισβολές και τον πόλεμο εναντίων των λαών από συμμαχίες προηγμένων χωρών (Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ) και τα αποτελέσματα που γέννησαν.

  Και για να επιτευχθεί η ηγεμονία των επιλογών αυτών χρησιμοποίησαν από αριστερά και από δεξιά, το ιδεολόγημα της ουδετερότητας των θεσμών, της ανάγκη για απολιτικοποίηση μαζί με την προτροπή να καταστρέψουμε ακόμα και τη μνήμη της ουτοπίας και της αλλαγής του κόσμου μας.

  Βαθμιαία φυσικά χρησιμοποίησαν τις πολεμικές μηχανές όχι μόνο κατά των “εχθρών του ελεύθερου κόσμου”, αλλά και κατά των κινημάτων και των αντιδρώντων μαζί με την ανάπτυξη και νέων ιδεολογικών χειραγωγήσεων όπως η ταύτιση της αγανάκτησης με τον λαϊκισμό.

  Το αποτέλεσμα ποιο είναι: Η επέλαση της ακροδεξιάς και σκληρών αντιδημοκρατικών πυρήνων εξουσίας, μέσα στις πιο ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, ακριβώς πάνω στο πεδίο που έφτιαξαν όσοι διαλαλούσαν ότι δεν χρειάζεται πια η πολιτική, η κριτική ή η ιδεολογική αντιπαράθεση. Πιο απλά, ο Τραμπ υπάρχει γιατί προηγήθηκαν οι φιλελεύθεροι του Κλίντον και οι σοσιαλιστές του Μπλερ και τα διέλυσαν όλα.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Οι Δε Luckies στο ITV (trailer)

  Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών συνεχίζει τις εκδηλώσεις λόγου και τέχνης (μουσική, συναυλίες, θέατρο, ομιλίες κ.ά.) στο ITV

  Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σήμερα

  Νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

  Ανησυχητική η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας

  Η πορεία της πανδημίας και η δύσκολη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό μονοπώλησαν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

  Αναγκαία η κάλυψη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

  Οι εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα» ενόψει των κλινών covid στο Πολυδύναμο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.