Τρίτη 28.06.2022
More

  Αποχρώσεις – Καλός ο τουρισμός, αλλά θέλει και ισόρροπη ανάπτυξη 

  Το απόγευμα της Δευτέρας μία μεγάλη σειρά αυτοκινήτων έφευγε από τη Λευκάδα, την Πρέβεζα ή και την Κέρκυρα μέσω του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας, προς το Αγρίνιο, την Πελοπόννησο ή την Αθήνα. Ήταν το τέλος ενός τριημέρου που έδειξε ότι ο τουρισμός παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς μοχλούς της οικονομίας μας. Ειδικά για την Ήπειρο, διαφαίνονται και οι δυνατότητες που υπάρχουν για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

  Μπορεί όμως ο τουρισμός να ανασυγκροτήσει μόνος την ελληνική οικονομία και να δώσει νέες κατευθύνσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας; Μάλλον όχι. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί παρά να είναι συμπληρωματικός των άλλων αξόνων ανάπτυξης και σίγουρα μόνο μετά από μεταρρυθμίσεις και κεντρικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει μια αρμονική και συνολική ανάπτυξη όλων των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα.

  Γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική η ανάπτυξη που στηρίζεται μόνο σε περιοδική τόνωση της εστίασης ή της ξενοδοχειακής διαμονής, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πόσο εύθραυστη είναι αυτή η μορφή της αγοράς. Τα διδάγματα από την κρίση της πανδημίας είναι νωπά.

  Αλλά και το παράδειγμα του 2019 που συνεχίζουμε να θεωρούμε ως στόχο με τους άνω των 30 εκατ. επισκεπτών σε μία χρονιά, έχει όρια που είτε θέλουμε είτε δεν μπορούμε να δούμε.
  Πιστεύουμε αλήθεια ότι οι πόλεις μας έχουν τις δυνατότητες για να υποδέχονται κάθε χρόνο τόσα εκατομμύρια ανθρώπους; Από την έλλειψη πάρκινγκ ως την έλλειψη αποχετευτικών δικτύων, τα όρια αν θέλεις να τα δεις, σου φωνάζουν ότι υπάρχουν.

  Αλλά και η ίδια η τουριστική βιομηχανία, ακόμα κι αν πάνε όλα καλά για κάποιες χρονιές, το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι κρατικές εισφορές και φόρους και κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από τις οποίες κάποιες φέτος μένουν άδειες. Υπάρχουν πολλές ακόμα θέσεις εργασίας σε δεκάδες άλλους κλάδους που χρειάζεται μία ισορροπημένη εθνική ανάπτυξη όπως και πολλοί ακόμα κλάδοι που πρέπει να αναπτυχθούν αν θέλουμε να λέμε ότι οικοδομούμε κάτι ολοκληρωμένο. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν συζητάμε και δεν επενδύουμε στην ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ