Κυριακή 16.05.2021
More

  Αποχρώσεις- Καλύτερες οι εξηγήσεις και τα απλά λόγια

  Οι καθαρές κουβέντες κάνουν και τους καλούς φίλους, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, και για αυτό ίσως και είναι δύσκολη υπόθεση η φιλία. Στις σχέσεις κράτους –πολίτη η διαφάνεια και η ειλικρίνεια επιβάλλεται να είναι πυλώνες οικοδόμησης ενός δεσμού εμπιστοσύνης, όμως όλοι μας στην πράξη ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ίσως γιατί η πολιτική έχει εθιστεί στις μέρες μας στο δόγμα ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια, αλλά όψεις της αλήθειας, ανάλογα από ποια πλευρά την κοιτάς.

  Για να μην πάμε μακριά, ας δούμε το παράδειγμα των τελευταίων ημερών με το άνοιγμα της πλατφόρμας των 30-44 ετών. Η πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της Astrazeneca προκάλεσε πολλές συζητήσεις και προβληματισμό στον απόηχο και της μεγάλης συζήτησης για το συγκεκριμένο εμβόλιο διεθνώς και τις σχέσεις της ΕΕ με την εταιρία. Το ότι οι αρμόδιοι φορείς σε Ελλάδα και ΕΕ έχουν εγκρίνει το εμβόλιο φαίνεται ότι μπήκε σε δεύτερη μοίρα, ενώ βρήκαν και κάποιοι αντιεμβολιαστές να σκορπίσουν σύγχυση.

  Τι πιο απλό όμως να έβγαινε η κυβέρνηση και να έλεγε: Έχουμε διαθέσιμες ποσότητες ενός εμβολίου και τις δίνουμε σε εσάς κατά προτεραιότητα ώστε να αυξήσουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού. Όταν έρθει η σειρά σας με την προτεραιοποίηση θα έχετε κανονικά πρόσβαση σε όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια.

  Θα γινόταν κατανοητό κάτι τέτοιο; Νομίζω ναι, και απόδειξη το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδείχτηκε από την πρώτη ημέρα, κάτι που έδειξε επίσης ότι πολύς κόσμος δεν ακούει άλλες φωνές παρά τις επίσημες και τους ειδικούς. Σε αυτή τη φάση που φτάσαμε δεν υπάρχει τίποτα που να μένει κρυφό και η καλύτερη λύση είναι να μιλάς ανοιχτά.

  Το πρόβλημα παρατηρήθηκε και με την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα. Είναι μικρό ζήτημα, αλλά προκάλεσε πολλή γκρίνια και αστεϊσμούς, ακριβώς γιατί δεν βγήκε ένας ειδικός να πει ότι θέλουμε να αποφύγουμε τις φωνές και τις συνομιλίες από κοντά όπως όταν ακούγεται δυνατά μουσική, για να αποφύγουμε τις στενές επαφές. Θα αρκούσε; Ναι κατά τη γνώμη μου.

  Υπάρχει προφανώς πια και ένα ζήτημα συνολικής δυσπιστίας μετά από πέντε μήνες απαγορεύσεων που ξεκίνησαν για τρεις εβδομάδες και δεν σταμάτησαν τον Νοέμβριο. Ακόμα και καλοπροαίρετοι με την κυβέρνηση άνθρωποι έχουν βαρεθεί τις καθημερινές δηλώσεις υπουργών και επιστημόνων στα κανάλια ή τις ματαιώσεις, τις αλλαγές και τις ευκολίες που ακούγονται όλο αυτό το διάστημα.

  Καλύτερα να λες αυτό που μπορείς να πεις και να μην προσπαθείς να κρύψεις αδυναμίες και λάθη. Ο κόσμος θα σε κατανοήσει περισσότερο.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ