Πέμπτη 02.04.2020
More

  Αποχρώσεις- Με φαντασία η αναζήτηση πόρων από τα κάτω για τους Δήμους

  Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων βρίσκονται οι δήμοι όλης της χώρας.

  Πιο πρόσφατος σταθμός ήταν το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που θα αντικατασταθεί τις επόμενες ημέρες από ένα νέο πρόγραμμα που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών και στην πράξη θα είναι πάλι ένα εργαλείο πρόσβασης σε μία μικτή χρηματοδότηση, από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προς όσους διαθέτουν «ώριμες» μελέτες.

  Παρ’ όλα αυτά η βασική εικόνα δεν αλλάζει και οι δήμοι παραμένουν σε μειονεκτική θέση αναγκαζόμενοι συνέχεια να αναζητούν πόρους. Με άλλη αφορμή έχουμε επισημάνει και τις δικές τους ευθύνες ιδιαίτερα στα εύπορα χρόνια προ της κρίσης, όταν η βασική τους έγνοια έμοιαζε να είναι η πρόσληψη συμβασιούχων και η μονιμοποίηση των παλιών εργαζομένων. Και στους δήμους και σε όλο το Δημόσιο, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ταυτιστεί με τις μαζικές προσλήψεις, οι οποίες προσλήψεις από ένα σημείο και πέρα γίνονταν με έναν αυτοματισμό. Όλοι έκαναν για όλες τις θέσεις χωρίς κανέναν μηχανισμό αξιολόγησης πέραν των τυπικών προσόντων. Αλλά ας αφήσουμε αυτήν την ιστορία για άλλη φορά.

  Μπορούν οι δήμοι να αντλήσουν νέους πόρους από νέες πηγές. Η μορφή του ΣΔΙΤ και των χορηγιών δείχνει ότι κολλάει σε διάφορα προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι οι ιδιώτες δεν κατανοούν πάντα την έννοια του κοινωνικού συμφέροντος και των αναγκών της κοινότητας και βλέπουν τις δημοτικές υπηρεσίες σαν υποδεέστερο θέμα σε σχέση με το ποσοστό κέρδος.

  Αντίθετα, η ιδέα μίας συμφωνίας μεταξύ δήμου και δημοτών που θα εμπεριέχει και την άντληση πόρων μέσα από την ίδια την τοπική κοινωνία, μοιάζει πιο δελεαστική. Το να καλείς πολίτες και επενδυτές πάνω σε μία διάφανη και δημόσια συμφωνία πχ για να φτιάξεις ένα γήπεδο, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει. Με προϋπόθεση τη διαφάνεια και την μέτρηση της αποτελεσματικότητας. Ένας συνδυασμός συμμετοχικού προϋπολογισμού και έκδοσης ενός τύπου ομολόγου, μπορεί να δώσει λύσεις για μικρά έργα κατ’ αρχάς και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και για πιο πολύπλοκα εγχειρήματα που θα μπορούσε να αφορά πια και μεγάλες συνεταιριστικές ομάδες ή επιχειρήσεις με ισχυρή κοινωνική ευθύνη. Χρειάζεται όμως τόλμη, φαντασία και θεσμικές αλλαγές για να ξεκινήσει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  «Συναγερμός» με λήψη όλων των μέτρων

  Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Άρτα έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε σήμερα στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου.  

  Στους 51 οι νεκροί στην Ελλάδα- Απεβίωσε άνδρας στην Καστοριά

  Στους 51 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς ένας 51χρονος από την Καστοριά, άφησε την τελευταία του πνοή.

  Χωρίς πιστούς οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

  Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να γίνουν οι Ακολουθίες για το Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών, προτρέποντας τους πιστούς να παραμένουν σπίτι όπως έχει διατάξει και η πολιτεία.

  Πώς θα γίνει η αναστολή τριών μηνών σε δόσεις και οφειλές- Ποιους αφορά

  Το πώς θα γίνει η αναστολή τριών μηνών σε δόσεις και οφειλές και το ποιους αφορά, εξειδικεύεται σε νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.