Τετάρτη 25.11.2020
More

  Αποχρώσεις- Μπροστά στην επιτακτική ανάγκη της δράσης

  Αν θέλουμε να διαλέξουμε, αν μπορούσαμε να διαλέξουμε, τη νέα καραντίνα θα την επιλέγαμε μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Μέρκελ και Μακρόν, με έναν συντονισμό που μοιάζει πολύ ενδεικτικός της κατάστασης σήμερα με τη μετάδοση του ιού, ανακοίνωσαν την Τετάρτη μέσα σε λίγες ώρες, την αύξηση των μέτρων στη χώρα τους σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε πια για ένα δεύτερο lockdown. Η διαφορά είναι ότι στη Γερμανία μένει ανοιχτό ένα μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς και το εμπόριο, ενώ στη Γαλλία το κλείσιμο είναι πολύ μεγαλύτερο.

  Η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία κυρίως του ρυθμού μετάδοσης ή των θετικών στα μαζικά τεστ, έχει ένα περιθώριο χρόνου, σπεύδει όμως ήδη να προσαρμοστεί και να διευρύνει τα μέτρα, με ένα δικό της τρόπο για τη νέα καραντίνα, που πάντως δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχολεία μένουν ακόμα ανοιχτά σε όλες τις χώρες με τους μαθητές στη Γαλλία να υποχρεώνονται σε μάσκα όλες τις ώρες. Μοιάζει η κατάσταση να γίνεται τόσο επιτακτική ώστε όλα τα διλήμματα που τέθηκαν το καλοκαίρι να μπαίνουν στην άκρη. Πλέον όλα κινούνται υπό το άγχος να προλάβουμε, να διασώσουμε την κοινωνία από έναν ιό που δείχνει να επιτίθεται με δύναμη σε αυτό το δεύτερο κύμα.

  Στόχος όλων είναι να διατηρηθεί επαρκές και ισχυρό το σύστημα Υγείας ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία όσους κινδυνεύσουν. Δεύτερος στόχος, ομολογημένος επίσης, είναι να διατηρηθεί όσο γίνεται υψηλότερα και η οικονομία. Θα έλεγε κανείς ότι η καραντίνα δεν ταιριάζει με την αγορά, ότι η κατάσταση είναι αντιφατική. Αυτή είναι όμως, και με αυτούς τους στόχους αντιμετωπίζεται. Έρχονται στιγμές που δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής.

  Αλλά είναι οι ίδιες αυτές οι στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Όταν προασπίζεις τη ζωή, δεν μπορεί παρά να συνεχίζεις, να δρας, να ανοίγεις το δρόμο. Με την αισιοδοξία ότι τίποτα δεν είναι αδιέξοδος για τον άνθρωπο.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

  Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής

  «Τέλος» στη σύνδεση Εγνατίας με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας

  Ανακοίνωση για τη μελέτη «οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού με Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας»

  Πανεπιστήμιο και δικηγορικός σύλλογος καταδικάζουν την επίθεση της αστυνομίας

  Οι ανακοινώσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και του Δικηγορικού Συλλόγου

  Μόνιμοι οι γιατροί που είναι με συμβάσεις στις ΜΕΘ

  Μόνιμες θέσεις για τους συμβασιούχους γιατρούς των ΜΕΘ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.