Τρίτη 15.06.2021
More

  Αποχρώσεις- Ο αγώνας για την προσβασιμότητα

  Η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών να αυξήσει την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, είναι διαχρονική. Θυμάμαι προ 15ετίας σχεδόν έναν Γιαννιώτη της ομογένειας που είχε έρθει στην πόλη μετά από δεκαετίες που ήταν μακριά και είχε εντυπωσιαστεί από τις προσβάσεις που είχαν ξεκινήσει τότε στους δρόμους για αμαξίδια. Το πρόβλημα όμως της προσβασιμότητας παραμένει ακόμα και σήμερα. Γιατί αυτό;

  Γιατί η προσβασιμότητα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Και εξατομικευμένη. Αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστή που έχει μία δυσκολία ή μία αναπηρία και δεν μπορεί να κινηθεί. Και τον αφορά χωριστά, όπως αφορά χωριστά κάθε δικαίωμα, όλου μας. Ζούμε σε μία κοινότητα ισότητας και αυτό ακριβώς είναι το ωραίο στη δημοκρατία μας. Και ισότητα σημαίνει ότι ο καθένας και η καθεμιά έχουμε το σύνολο των δικαιωμάτων. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα να περπατάμε στον δρόμο, να επισκεπτόμαστε μία υπηρεσία, να μπαίνουμε στο χώρο δουλειά μας, να διασκεδάζουμε. Η αναπηρία δημιουργεί έναν χώρο ανισότητας, μία μείωση του δικαιώματος και έρχεται η οργανωμένη κοινωνία να απαντήσει με παρεμβάσεις που επιστρέφουν στον πολίτη το δικαίωμα στην πρόσβαση.

  Όσο όμως και αν το διατυπώνεις όλο αυτό, εύκολα μέσα σε λίγες λέξεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πολιτική προσβασιμότητας. Και είναι δύσκολο ακόμα και σήμερα που αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών- γιατί παλιότερα δεν τα αναγνωρίζαμε και αφήναμε τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους και στιγματισμένους από πάνω.

  Σήμερα, τα βασικά προβλήματα είναι η εξασφάλιση πόρων και η τεχνολογική καινοτομία. Η τεχνολογία δίνει όλο και πιο σύγχρονες λύσεις, μερικές φορές θαυμαστές. Όμως η χρηματοδότηση δεν επαρκεί πάντα.

  Ο αγώνας των δήμων συνεπώς είναι να εξασφαλίζουν τους πόρους για την προσβασιμότητα και να έχουν ανοιχτά αυτιά σε κάθε καινοτομία που μπορεί να μπει σε χρήση στην καθημερινότητα. Όμως το πιο δύσκολο είναι να κάνουν μία πολιτική επιλογή: Να δουν όλους τους πολίτες ως φορείς των ίδιων δικαιωμάτων. Να φτιάξουν τελικά πόλεις ισότητας και δικαιοσύνης για όλους και όλες. Αυτό είναι το μείζον.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ