Παρασκευή 23.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Ο απομονωμένος πολίτης αναζητά την κρατική μέριμνα

  Η κίνηση να γίνουν γρήγορα τεστ αυτές τις ημέρες σε όποιον θέλει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πλατεία, είναι μία επιλογή προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο για λόγους επιδημιολογικούς για την πορεία της μετάδοσης της νόσου στην περιοχή, κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους ειδικούς. Αλλά και γιατί δείχνει το ενδιαφέρον του κράτους για τους κατοίκους της περιοχής που αγωνιούν και αναζητάνε βοήθεια.

  Συχνά, έχει σημασία όχι μόνο μία δράση, μία ενέργεια, αλλά κι αυτή καθ’ αυτή η εντύπωση που δίνει, η αίσθηση που αφήνει. Κι έχει σημασία να βλέπει και να αισθάνεται ο πολίτης ότι η Πολιτεία είναι κοντά του και κινείται βάσει ενός σχεδιασμού.

  Γιατί τώρα που το θερμόμετρο της ανησυχίας και της έντασης δείχνει υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να νιώσουν απομονωμένοι, αποκομμένοι από τις εξελίξεις, αβοήθητοι.

  Το καλοκαίρι ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ τοπικών αρχών και κεντρικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της πανδημίας, με κύριο ζητούμενο  μία πολιτική ενημέρωσης της κοινής γνώμης που να απαντά και στις τοπικές ανάγκες. Τότε όμως η Ήπειρος κατέγραφε ελάχιστα κρούσματα.

  Σήμερα το αίτημα για ενημέρωση υπάρχει προφανώς, όμως συνδυάζεται και μία ευρύτερη ανάγκη για συντονισμό και οργανωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών. Κι αυτό απαιτεί τη συνεργασία τοπικών και κεντρικών φορέων.

  Η αγωνία που εκφράζουν οι γονείς στα σχολεία, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Μπορεί να μην έχουν δίκιο σε όλα, μπορεί να ισχύουν εγκύκλιοι εύκολα προσβάσιμες από όλους για το τι γίνεται σε τυχόν κρούσμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνονται και μόνες τους οι οικογένειες με μοναδική σύσταση την καραντίνα στο σπίτι.

  Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από τη νόσο. Ένας καταστηματάρχης που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος για παράδειγμα, ανησυχεί όταν του λένε να καθήσει σπίτι του για 14 ημέρες προληπτικά- κάτι που είναι σωστό μεθοδολογικά- γιατί δεν είναι σίγουρος ότι θα βρει την πελατεία του σε δύο εβδομάδες. Ανάλογα και ο ιδιωτικός υπάλληλος που ανησυχεί και για τη θέση του και για την επιβίωση της επιχείρησης.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις που θα αυξάνονται σταδιακά, η απάντηση είναι η άμεση χορήγησης επιδότησης χωρίς άλλα κριτήρια πλην μία γνωμάτευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύσταση περί καραντίνας.

  Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια για την αναχαίτιση της νόσου. Και σε αυτά τα «μικρά» θέματα θέλει να νιώθει δίπλα του το κράτος.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ξημερώματα τίθεται από το Σάββατο σε ισχύ για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου   

  Θετικά και αρνητικά νέα από τις αναλύσεις στα λύματα

  Ανίχνευση κορωνοϊού μεν, αλλά και χωρίς ίχνη περιοχές που είχαν δώσει θετικό σήμα παλιότερα

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.