Δευτέρα 02.08.2021
More

  Αποχρώσεις- Ο αθλητισμός συνομιλεί με τον κόσμο

  Η παρουσία της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στην τελετή της απονομής του κυπέλλου στον τελικό γυναικών του Ρολάν Γκαρός το Σάββατο ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον αθλητισμό και τον αντίκτυπο που έχει στις κοινωνίες του κόσμου μας. Για τη γενιά μου, οι αγώνες της με την Κρις Έβερτ Λόιντ και η μεγάλη της διαδρομή στα διεθνή τουρνουά, ήταν ένα άνοιγμα όχι απλώς στο τένις, αλλά στην κοσμοπολίτικη λογική, ένα άνοιγμα πέρα από τα τοπικά όρια, όπως μόνο ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορεί να το πετύχει.

  Η προσωπικότητα της Ναβρατίλοβα, η προάσπιση δημόσια των προσωπικών επιλογών της, η μακρά παρουσία της στον δημόσιο χώρο, τα ρίσκα που πήρε ακόμα και στην αναζήτηση πατρίδας, δείχνουν ότι ο αθλητισμός, ακόμα και στις σκληρές επαγγελματικές του εκδοχές, δεν μπορεί να είναι μόνο μία πτυχή του σταρ σύστεμ και των προτύπων της ευμάρειας και της επιτυχίας του χρήματος, αλλά εκφράζει και όσα γίνονται μέσα στο κοινωνικό υπόστρωμα, ανάμεσα στους ανθρώπους.

  Όσο για γεγονότα όπως το Ρολάν Γκαρός, θα πρέπει να μας δείχνουν και στην Ελλάδα τι σημαίνει να συνομιλείς με το παγκόσμιο κοινό και τα διεθνή διακυβεύματα και να μην κλείνεσαι στο καβούκι σου.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ