Κυριακή 27.09.2020
More

  Αποχρώσεις- Ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά απαιτεί κανόνες

  Ας θέσουμε δύο ή και περισσότερους κανόνες πριν μπούμε στα βαθιά στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε κάνουμε το αντίθετο, συζητάμε σαν να τα ξέρουμε όλα, οπότε κάποτε πρέπει να αλλάξουμε, μέσα και στο πνεύμα των μεγαλύτερων αλλαγών που θέτει η εποχής μας.

  Κι όταν μιλάμε για κανόνες, στην ουσία είναι το πλαίσιο που πρέπει να γνωρίζουμε για να γίνει η συζήτηση.

  Και πρώτος κανόνας είναι να αποδεχθούμε την ανάγκη της συζήτησης. Αν δεν το αποδεχθούμε αυτό δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Αποκλείονται συνεπώς όσοι είναι αδιάλλακτοι, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε και όσοι νομίζουν ότι συζήτηση είναι να τουμπάρεις τον άλλο, να τον κοροϊδέψεις και να μην τον αφήσει να κάνει τίποτα. Δεν γίνονται αυτά στη διπλωματία και τις διακρατικές σχέσεις.

  Συζήτηση χρειάζεται γιατί υπάρχουν σημεία που απαιτείται διαπραγμάτευση όπως είναι η ΑΟΖ που αποτελεί και το πιο επίκαιρο θέμα, αλλά πρέπει να βρεθούν και λύσεις που θα μειώνουν τα βάρη που συσσωρεύουν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η συνεχής ένταση.

  Το αν θα χρειαστεί παραπομπή στη Χάγη αρμόδιοι για να μας το εξηγήσουν είναι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία.

  Ο δεύτερος κανόνας είναι η ισχυρή πληροφόρηση των πολιτών. Μπορεί να μιλάμε επί δεκαετίες για υφαλοκρηπίδα, θαλάσσια σύνορα και θαλάσσιες ζώνες, όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσον είναι σαφείς αυτές οι έννοιες για τον μέσο πολίτη. Όσο για το Κυπριακό και μόνο φράσεις όπως «διακοινοτική» ή «ομοσπονδία» θα χρειαζόταν μέρες διαβάσματος.

  Χωρίς πληροφόρηση τι μένει; Μια κοινωνία που δεν έχει στόχους ακριβώς γιατί δεν ξέρει πού βαδίζει και το χειρότερο ο κίνδυνος να πάρουν κεφάλι φιλοπόλεμες απόψεις που ποντάρουν πάντα στην άγνοια του κόσμου και η εμπειρία λέει ότι ποτέ δεν φέρνουν τίποτα θετικό.

  Ας κοιτάξουμε να μπουν οι βάσεις και θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αντιληφθούμε και τα επίδικα ενός διαλόγου ο οποίος μάλλον είναι πια κοντά.

  Και πρώτος κανόνας είναι να αποδεχθούμε την ανάγκη της συζήτησης. Αν δεν το αποδεχθούμε αυτό δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Αποκλείονται συνεπώς όσοι είναι αδιάλλακτοι, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε.

  +  Ποίηση. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε ποίηση που έσπαγε την καθεστωτική επιφάνεια της “αναγνωρισμένης” τέχνης και αγκαλιάστηκε από τους αναγνώστες που ήξεραν τον πόνο και τη χαρά που προσφέρει η αγάπη και ο έρωτας. Η απώλειά του είναι μία απώλεια για τα ελληνικά Γράμματα. Μένει πάντα όμως το έργο για κληρονομιά.

  – Έξοδος. Στις παραστάσεις στη Δωδώνη, πολύς κόσμος έχει ένα άγχος να φύγει γρήγορα στο τέλος, να προλάβει. Αυτό ξεκίνησε όταν υπήρχε αρχικά μία έξοδος λόγω των έργων. Υπάρχει και η ανάμνηση ίσως της παλιάς κατάστασης όταν είχε πέντε χιλιάδες κόσμο και έβγαινες με δυσκολία από το πάρκινγκ. Τώρα όμως δεν υπάρχει θέμα, αλλά δημιουργείται θέμα επειδή δεν υπάρχει διάθεση για υπομονή. Και όχι, δεν είναι σωστό να μην χειροκροτείς τον θίασο στο τέλος, για να προλάβεις να μπεις στο αμάξι.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  218 νέα κρούσματα- 4 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

  Επιστροφή στην Super League με το δεξί για τον ΠΑΣ- 2-2 με τον Άρη

  Με το δεξί επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΣ που απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τον Άρη εκτός έδρας

  Πιέσεις για παράταση στη δήλωση αυθαιρέτων

  Την παράταση των προθεσμιών ένταξης και υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017 ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

  Αναστάτωση για τα διπλώματα οδήγησης

  Πολύ διαφορετική η οδήγηση μηχανής από αυτοκίνητο επισημαίνουν οι εκπαιδευτές

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.