Δευτέρα 21.06.2021
More

  Αποχρώσεις- Ο εμβολιασμός πιάνει…

  Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πάει και τόσο καλά και ήδη μας περνάνε πολλές χώρες στη μία δόση. Παρουσιάστηκαν χτες κάποια στοιχεία και φαίνεται ότι δεν πάμε άσχημα, όμως υπάρχει μία απόσταση από τον ενθουσιασμό που δείχνουν όσοι εμβολιάζονται μέχρι τα αυξημένα ποσοστά των εμβολιασθέντων που θα έπρεπε να είχαμε πετύχει. Θα έπρεπε να είμαστε σε ποσοστά άνω του 90% στις ηλικιακές ομάδες που άνοιξαν νωρίς και δεν είμαστε.

  Κι αυτό είναι πρόβλημα γιατί βάζει ερωτηματικό στο πότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε και υψηλά ποσοστά ανοσίας ως κοινότητας.

  Δεν είναι της ώρας οι επιστημονικές αναλύσεις και άλλωστε πολλά δεδομένα αλλάζουν ανάλογα και με τις νέες μελέτες που δημοσιοποιούνται μετά και την εμπειρία κρατών που έχουν προχωρήσει πολύ, όπως το Ισραήλ ή η Μ. Βρετανία. Κι όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε και περισσότερα.

  Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία πλειοψηφική διάθεση υπέρ του εμβολίου. Ίσως γιατί πέρασε ο καιρός, φάνηκε ότι κυλάνε ομαλά τα πράγματα και δεν υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Η διαθεσιμότητα των νέων ακόμα και για το εμβόλιο της astrazeneca που στην Ευρώπη έχει προκαλέσει συζήτηση και αλλαγές μοντέλων εμβολιασμού από αρκετά κράτη, έδειξε ότι το επιχείρημα «όσο γίνεται πιο γρήγορα ανοσία», πιάνει.

  Μία λύση θα ήταν να ανοίξουν όλες οι ηλικίες και να δοθεί και νέα επιλογή για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Έχει αυξηθεί η διάθεση και η βούληση των ανθρώπων υπέρ των εμβολίων και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό… Ήδη από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για άνοιγμα της πλατφόρμας και για τις ηλικίες 18-30 τον Ιούνιο, διαφαίνεται μία αποδοχή σε ένα τέτοιο μοντέλο. Όμως, είναι εύλογο ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι παραδόσεις των εμβολίων κι εκεί προφανώς είναι και το σημείο που κρίνεται η εξέλιξη των ανακοινώσεων.

  Σε αυτή τη φάση, είναι, όμως που πρέπει να δοθεί έμφαση στη θετική διέξοδο που δίνει ο εμβολιασμός. Σε αυτήν την πεποίθηση που αποκτά σταδιακά ο πολίτης ότι υπάρχει λύση, ότι υπάρχει διέξοδος και ότι συνδυάζεται και μία αύξηση των ελευθεριών και των δραστηριοτήτων μαζί με το άνοιγμα της οικονομίας. Υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί μία θετική καμπάνια για τον εμβολιασμό.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ