Κυριακή 05.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Οι γείτονες Βαλκάνιοι αγαπούν την Ελλάδα

  Το καλοκαίρι του 2015 έτσι κι αλλιώς ήταν μία πολύ σκληρή περίοδος, τόσο οικονομικά και κοινωνικά, όσο και πολιτικά βέβαια. Μία από τις πτυχές ήταν και ο φόβος για τον τουρισμό κυρίως λόγω των τραπεζικών περιορισμών, την πολιτική αναστάτωση και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ήδη οι επιχειρήσεις και οι πολίτες. Φυσικά και η αντιπολίτευση σήκωνε τους τόνους και σε αυτό το πεδίο.

  Η χρονιά όμως δεν πήγε χαμένη. Οι τουρίστες από τα Βαλκάνια και τις πάλαι ποτέ «ανατολικές χώρες» ήρθαν οδικώς και έδωσαν πνοή στον τουρισμό μας, κάτι που επαναλήφθηκε και τα επόμενα χρόνια.

  Περιέργως και φέτος, οι χώρες στόχευσης είναι αντίστοιχες, για τον επιπλέον λόγο ότι παρέμειναν όλη αυτήν την περίοδο χωρίς πολλά κρούσματα αντίθετα με μεγάλο μέρος των χωρών της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Ο «φτωχός» Βαλκάνιος παραμένει ένας φίλος της καλοκαιρινής Ελλάδας εδώ και πολλές δεκαετίες. Και καλώς πράττει.

  Τι μας δείχνει αυτή η τάση; Κατ’ αρχάς ότι έχουμε υποτιμήσει τον οδικό τουρισμό. Δεν μπορεί να έχει τη δυναμική των μαζικών τσάρτερ από τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία ή τη Γερμανία, όμως έχει μία σταθερότητα και ταιριάζει πολύ με τη χώρα μας ως πεδίο ανακάλυψης. Ειδικά στην Ήπειρο και την ενδοχώρα της, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει με το αυτοκίνητο του έναν πραγματικό παράδεισο και μάλιστα όλο το χρόνο.

  Όσο για τους γείτονες ή τους γείτονες των γειτόνων, τι πιο λογικό να είναι μία θελκτική αγορά για την Ελλάδα λόγω των αποστάσεων προφανώς που μπορούν να καλυφθούν εύκολα, αλλά και πολλών κοινών πολιτισμικών στοιχείων που κάνουν πιο συμβατή και οικεία την τουριστική μας πρόταση. Φυσικά, με την προϋπόθεση να ξεπερνάμε στην πράξη διάφορες πολιτικές αντιθέσεις των κρατών μας, που συχνά γίνονται και κυρίαρχο αφήγημα από τις εκάστοτε εξουσίες και μιλάμε για μία τάση της Ελλάδας να αναγάγει τον εαυτό της σε κάτι ανώτερο σε σχέση με την εθνική διαδρομή των γειτόνων μας. Τέτοιες αντιλήψεις έχουν συχνά και οι ηγεσίες των γειτονικών χωρών σε αυτά τα πολύπαθα Βαλκάνια που άργησαν πολύ να κερδίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία πολεμώντας ας και τις αρχές του 20ου αιώνα.

  Ας αφήσουμε την ιστορία για τις… συζητήσεις περί ιστορίας κι ας ανοίξουμε τις πόρτες σε κάθε φίλο της χώρας μας. Όλοι θα έχουμε να κερδίσουμε…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πάνω από 4.000 επιβάτες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

  Επιτυχημένο το τεστ λειτουργίας των πρώτων ημερών

  Απόφαση που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

  Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μιλά για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και την Αγιά Σοφιά.

  Αργότερα τα θυρανοίξια του Αγ. Παϊσίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Οριστική είναι η ματαίωση των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Δρομολογείται το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού

  Στη δρομολόγηση του μεγάλου έργου αλλαγής και ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Επιπρόσθετη προσπάθεια στήριξης της αγοράς

  Μία επιπρόσθετη προσπάθεια στήριξης της αγοράς και εμπέδωσης ενός κλίματος ασφαλείας επιχειρεί η κυβέρνηση ανακοινώνοντας νέα μέτρα. 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.