Παρασκευή 22.01.2021
More

  Αποχρώσεις -Πλήρης ενημέρωση για τις πολιτικές διαχείρισης των σκουπιδιών

  Όσοι παρακολουθούν τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης και τον σχετικό διαγωνισμό, δέχονται ένα μεγάλο φόρτο πληροφοριών για τις αντιθέσεις των δημάρχων στη διοίκησή του ή τα μεγάλα μεγέθη και κοστολόγια, όμως μοιάζει να λείπει ένα πολύ βασικότερο στοιχείο: η γνώση, η βασική πληροφόρηση που πρέπει να έχει κάθε πολίτης για το πώς γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή του.α

  Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί και εξηγηθεί ο σχεδιασμός, ο τρόπος που υλοποιείται, τα κόστη, η ανάγκη για ιδιωτικές εταιρίες, η στελέχωση των θέσεων στον ίδιο τον φορέα κλπ.

  Στην περίπτωση αυτή, αφενός η διαχείριση των σκουπιδιών απορροφά πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη, τους τοπικούς φόρους δηλαδή των πολιτών και αφετέρου διοικείται από δημάρχους, αιρετούς που οφείλουν να συνομιλούν με τους δημότες τους με όλα τα στοιχεία γνωστά από όλους και προς όλους.

  Και το κυριότερο, ο πολίτης πρέπει να ξέρει τι γίνεται με τα σκουπίδια, πώς θα γίνει η ανακύκλωση, πότε και πώς θα μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα και θα προστατευτεί το περιβάλλον. Το θέμα δηλαδή σε πρώτο επίπεδο δεν είναι αν κάνει ή όχι καλά τη δουλειά του ο Φορέας τον οποίο άλλωστε μέσω των δημάρχων που συμμετέχουν εμπιστεύονται οι πολίτες. Είναι όμως, το τι γίνεται με αυτή καθ’ αυτή τη διαχείριση των σκουπιδιών.

  Θα μειωθούν τα αστικά απόβλητα βάσει των ευρωπαϊκών στόχων; Μπορεί να γίνει η Ήπειρος ακόμα καλύτερη από άλλες περιφέρειες; Υπάρχει θέμα με το κόστος διαχείρισης και τι θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος και ο πολίτης; Υπάρχει άραγε περίπτωση να έρθει κάποτε ένα εργοστάσιο καύσης;

  Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να είναι δημόσιες, αναρτημένες για όλους και με ελέγξιμα ανά πάσα στιγμή στοιχεία. Για αυτό άλλωστε επιλέγουμε και δημάρχους, για να ασκούν πολιτικές. Και λίγη σημασία έχουν οι πολιτικές ή μη συμπάθειες ανάμεσά τους ή οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Κι αν είναι να προστεθεί στη δημοσιότητα ένα ακόμα θεσμικό όργανο που παράγει πολιτικά σχόλια και αντιπαραθέσεις, ίσως να πρέπει να εκτιμήσουμε συνολικά τη χρησιμότητά του.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ